Elégedetlenek a szváziföldi “jóléti állam” lakói

A gazdasági válság keményen sújtotta a dél-afrikai Szváziföldet, egyre többen tiltakoznak a király fényűző életmódja ellen, míg III. Mswati főtanácsadója szerint az ország “jóléti állam szintjén” van – adta hírül a Global Post amerikai hírportál.

A Magyarország egyötödét kitevő ország fő termékeinek számító cukornád és fűrészáru exportja csökkent, és a térségbeli vámunióból származó bevételek is 40 százalékukra apadtak. Ami még maradt, annak a luxusigényekkel rendelkező III. Mswati, Fekete-Afrika utolsó abszolút uralkodója hág a nyakára.

A király 2005-ben egy 500 ezer dolláros Mercedes Maybach limuzint vett magának, az egyébként külön palotákban lakó 13 feleségét pedig egy-egy vadonatúj BMW-vel örvendeztette meg. Eközben a szváziföldiek többsége a napi 1,25 dolláros szegénységi küszöb alatt él, az 1,3 milliós lakosságnak pedig több mint negyede AIDS-fertőzött – ez a legmagasabb arány a világon. A dél-afrikai országban két évtized alatt 60-ról 31 évre csökkent a születéskor várható élettartam. Ez a világ egyik leggazdagabb királyaként számon tartott III. Mswatinak is feltűnt, és a minden gyereknek kijáró oktatás mellé zászlójára tűzte a HIV elleni harcot is. A szép tervekkel csak egy a baj, hogy megvalósításukra nincs pénz. “Kevesebbet kellene költenie a feleségeire, és többet kellene adnia a szegényeknek” – mondta egy helyi nő a királyra célozva.

Az emberek egyre elégedetlenebbek, áprilisban például mintegy ezren tüntettek a demokráciáért, de a rendőrség szétverte őket. Mario Masuko, az ellenzék egyik vezetője is a többpártrendszer, a demokrácia és a választott kormány mellett kardoskodott. Lo Logcogco, a király főtanácsadója ugyanakkor nem érti az elvont fogalmakért harcoló szváziföldieket: “a demokráciát nem lehet megenni, nem az üres dolgokra kell koncentrálni, hanem az elért eredményekre” – adott hangot véleményének.

A Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közt elterülő Szváziföldön 38 éve, 1973. április 12-én betiltották a politikai pártokat, és hatályon kívül helyezték az alkotmányt. Ellenzéki színezetű tevékenységet csak a szakszervezetek és a diákszervezetek körében tűrnek meg.
http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/africa/111009/swaziland-king-mswati-13-wives

Comments Closed