Nagy érdeklődés övezte a Tudományok Hídját, tésztahídrekord is született

Nagy érdeklődés kísérte a hétvégi Tudományok Hídja rendezvényt: csaknem húszezer látogató vett részt a programokon, és tésztahíd-világrekord is született.

Márkos Szilárd Attila kétszeres hídépítő világbajnok, az Óbudai Egyetem hallgatója megdöntötte korábbi világcsúcsát: a májusi világbajnokságra épített, akkor 578,2 kilogrammos terhelésnek ellenálló, alig egykilós spagettiszerkezetét mostani építménye jócskán felülmúlta, 611,8 kilogrammnál tört csak össze.

A tésztából épített hidak és tartószerkezetek versengése több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, ilyen versenyt számos európai és tengerentúli mérnökképző intézményben rendeznek. A szerkezetek elkészítése mögött komoly mérnöki munka áll.

A rendezvény célja az volt, hogy a tudomány kérdéseit játékos, izgalmas formában tárja a látogatók elé és felkeltse a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt.

A Lánchídon szektorokra bontva egy-egy önálló tudományterület mutatkozott be. A programok között helyet kaptak a csillagászathoz és űrkutatáshoz, informatikához, kémiához, alternatív energiafelhasználáshoz és fizikához kapcsolódó tudományterületek is. A látogatók legórobotokkal, a magyar műholddal, szupravezető korongokkal, és csillagászati csodákkal ismerkedhettek meg, valamint bemutatkoztak a hazai kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok és a legnagyobb magyar innovációk is.

“A Tudományok Hídja első rendezvénye hagyományteremtő szándékkal indult. A hatalmas érdeklődés és az esemény nagy sikere is mutatja, hogy a tudomány kortól függetlenül, mindenki számára képes izgalmas felfedezést kínálni. Legnagyobb örömünk, hogy ilyen tömeget sikerült megmozgatnunk, így sikerült bebizonyítanunk, hogy a mai családokban is fontos értéket képviselnek a természettudományos ismeretek és megfelelő módon megszólítva a fiatalokat vissza tudjuk őket csalogatni az ország jövője szempontjából fontos pályákra” – fogalmazott közleményében Bartók Marcell, a Tudományok Hídja megálmodója és főszervezője.

Comments Closed