Tüzet olt Romániában a magyar katasztrófavédelem Moldovába tartó egysége

Váratlan feladata adódott szombaton Romániában egy magyar katasztrófavédelmi egységnek, amely Moldovába tart egy NATO-gyakorlatra; útközben Suceava megyében, egy faluban több ház kigyulladt, és a magyar egység segítségét is kérték az oltáshoz – mondta el Jackovics Péter őrnagy, a magyar alakulatok parancsnoka telefonon az MTI-nek.

A magyar egység 20 kilométerre volt a falutól, amikor a segítségüket kérték. Mint a parancsnok elmondta, az illetékes román szervtől engedélyt kértek és kaptak arra, hogy – román parancsnokság alatt – segítsenek az oltásban.

Hat ház égett a moldáv határtól 70 kilométerre fekvő, Cornu Luncii faluban. Délig kettőt már sikerült eloltani, de a tűz tovább terjedt.

A magyar egység mentőtisztje és szakápolója két sérültet látott el. Jackovics Péter az MTI kérdésére elmondta, nem lehet kizárni, hogy esetleg további sérültek vannak.

A tűz oltását nehezíti, hogy nincs elég víz a faluban, a magyar katasztrófavédelmi egység emberei szivattyúzzák a vizet kutakból a tűzoltóautók fecskendőihez.

Magyarország 20 fős, összetett mentési feladatokat ellátó csapatot küldött a Moldovai Köztársaságban szombaton kezdődő, polgári védelmi feladatokra összpontosító NATO-gyakorlatra, amelyen összesen 34 NATO-tagállam és partnerállam mentőcsapata, illetve szakértői, továbbá az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala és több nemzetközi civil szervezet képviselői vesznek részt.

Comments Closed