Mégsem fogták el a lázadók Kadhafi fiát

Szeif al-Iszlám Kadhafi azt állította, apja épségben van és Tripoliban tartózkodik, a rezsim pedig nem omlott össze.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem fogták el a líbiai kormányellenes lázadók Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fiát, akivel külföldi újságírók keddre virradóra Tripoliban találkoztak. A Kadhafi fiú azt állította, apja épségben van.

Vasárnap előbb a lázadók jelentették be Szeif al-Iszlámi elfogását, majd hétfőre virradóra Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: bizalmas forrásból úgy értesült, Szeif al-Iszlám a Tripoliba bevonuló felkelők kezére került. Az ICC hétfőn bejelentette: tárgyalásokat folytat a lázadókkal arról, hogy adják át az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot.

A Kadhafi-rendszer emberei három újságírót – köztük az AFP francia hírügynökség tudósítóját – hétfő éjszaka gépkocsin elvitték Kadhafi tripoli rezidenciájához, a Báb-el-Azizíja épületegyüttesig. Szeif al-Iszlám terepjárón érkezett a helyszínre, ahol több tucat híve várta, líbiai zászlókat lengetve, Kadhafi és Szeif al-Iszlám képmását tartva a magasba.

“Azért vagyok itt, hogy cáfoljam a hazugságokat” – így kommentálta a Kadhafi fiú az elfogásáról és őrizetbe vételéről szóló híreket.

Szeif al-Iszlám azt állította, Tripolit a kormányerők ellenőrzik, s a fővárosban “minden rendben van”. Kijelentette, hogy a Nyugat fejlett technológiája megzavarta a (líbiai) távközlést, amely a Kadhafi-rendszer bukásáról szóló üzenetet küldött az embereknek. Azokra az sms-üzenetekre utalt, amelyeket a tripoli mobiltelefon-előfizetők kaptak hétfőn, és Kadhafi bukását adták hírül.

Szeif al-Iszlám később a tripoli Rixos hotelnél is megjelent, ahol a líbiai fővárosból tudósító külföldi sajtómunkásokat elszállásolták. Televíziók felvételei szerint a Kadhafi fiú mosolygott, karját lengette és kezet rázott híveivel. Szeif al-Iszlám az egyik újságíró azon kérdésére, hogy apja épségben és Tripoliban van-e, úgy válaszolt: “természetesen”.

Az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot a líbiai vezető, továbbá Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenuszi titkosszolgálati főnök ellen.

Mindhármuk ellen annak nyomán fogalmazták meg a vádat, hogy február második felében, a rendszerellenes tiltakozások első napjaiban az ő utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt megöltek, illetve megsebesítettek és börtönbe vetettek. Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai székhelyű bíróság elé. Luis Moreno-Ocampo már májusban indítványozta az elfogatóparancs kibocsátását.

Moammer el-Kadhafi holléte egyelőre ismeretlen. A lázadók Tripoliba történő bevonulása után Kadhafi három fiának elfogásáról láttak napvilágot hírek, köztük Szeif al-Iszlám és a legidősebb Kadhafi fiú, Mohammed Kadhafi őrizetbe vételéről. Ez utóbbit házi őrizetbe helyezték, de megszökött.

Comments Closed