Tesztelés közben nyoma veszett az amerikai hiperszonikus repülőgépnek

Röviddel a felbocsátása után megszakadt a kapcsolat egy kísérleti hiperszonikus siklórepülővel, amelyet az amerikai légierő kaliforniai Vanderbilt támaszpontjáról indítottak útnak – közölte csütörtökön az amerikai katonai kutatásokat felügyelő DARPA ügynökség.

A DARPA a Twitter mikroblog-oldalon közölte, hogy a Falcon HTV-2 elnevezésű, pilóta nélküli hiperszonikus repülőt Minotaur 4-es rakétával lőtték fel. A jármű a hordozóról sikeresen levált, és megkezdte a küldetés automatikus, sikló szakaszát, amikor megszakadt vele a kapcsolat. A HTV-2-nek 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel kellett volna a világűr határától átszáguldania az atmoszférán, mielőtt a tervek szerint a tengerbe csapódott volna.

A DARPA nem közölte, hogy hány százalékban sikerült teljesíteni a teszt kitűzött céljait, mint ahogy azt sem, hogy mi lett a jármű sorsa. A hiperszonikus siklóval elvégzett első, 2010. április 22-i kísérlet idején is hiba történt a telemetriában (nagy távolságban, a légkörben, az űrben mért adatok továbbítása a földi értékelő állomásra). Az akkori teszt során az ügynökség szakembereinek 9 percnyi adatot sikerült rögzíteniük.

A kisméretű repülővel végrehajtott kísérletek végeredményeként az amerikai haderő egy olyan járművet kíván kifejleszteni, amely elérheti a hangsebesség 20-szorosát és amely egy órán belül a Föld bármely pontját el tudja érni.

A hiperszonikus szállítójárművel végzett tavalyi kísérlet során a DARPA 139 másodpercnyi adatot rögzített abban a fázisban, amikor a gép a 17-szeres és 22-szeres hangsebesség között haladt. A HTV rendellenességet észlelt és repülését megszakítva az óceánba zuhant.

Comments Closed