Megérkeztek a Rippl-Rónai-kiállításra kölcsön kapott képek Kaposvárra

Speciális konténerben, gondosan becsomagolva érkeztek meg kedden Kaposvárra a hamarosan nyíló Rippl-Rónai-kiállításra azok a képek, amelyeket múzeumoktól és magángyűjtőktől kölcsönöztek. A művész minden korszakából ízelítőt adó alkotásokat 4,5 milliárd forintos értékre biztosították.

Rippl-Rónai József világhírű kaposvári festőművész, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője volt és születésének 150. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékkiállítást rendeznek Kaposváron. Az augusztus 13-án nyíló, 120 alkotást bemutató tárlattal adják át – a megyei jogú városok sorában elsőként – Kaposvár új kulturális központját, az Agorát, amely az Európai Unió támogatásával több mint kétmilliárd forintból épült meg.

Horváth János Milán művészettörténész, a Somogy Megyei Múzeum főmunkatársa, a kiállítás kurátora és a festőóriás életművének kutatója elmondta: a páratlan kiállítás különlegessége a művész különböző korszakainak bemutatásán túl az is, hogy több alkotással eddig még soha nem találkozhatott a nagyközönség. Az első szállítmánnyal 83 festmény és rajz érkezett a fővárosból és Pécsről. A legtöbb képet – 58-at – a Magyar Nemzeti Galéria adta kölcsön, de sok kép a kaposvári múzeumból, mások a szegedi és a győri múzeumból kerülnek egy időre az Agora megfelelően klimatizált kiállítóterébe. A most Pécsről érkezett Rippl-Rónai-alkotások között is nem egy van, amelyeket eddig még a pécsiek sem láthattak – jegyezte meg a kurátor.

Horváth János Milán elmondta továbbá, hogy a tárlathoz segédanyagként egy 260 oldalas katalógust készített, melyben elemzi Rippl-Rónai József mind a négy – a párizsi fekete, a kaposvári enteriőr és a kukoricás, valamint a budapesti pasztell arcképek – korszakát.

A kaposváriak számára bizonyára érdekes lesz, hogy az enteriőrök szereplői között sokan felismerhetik rokonaikat – mondta a kurátor, mutatva, hogy a kibontott képek egyikén például a Rippl-Rónai-képekről jól ismert Piacsek bácsi – a festő Lajos nevű öccsének apósa – látható, aki hölgyek, köztük a művész francia felesége, Lazarine társaságában kártyázik.

“A huszadik század Rippl-Rónaival kezdődött Kaposváron, s vele kezdődik a huszonegyedik is” – fogalmazott Jágerné Katona Zsuzsanna, a városháza kulturális a referense a festőóriás és szülővárosa kapcsolatát jellemezve. Hozzátette: a nemzetközileg is elismert művész alkotásai mindmáig hallatlanul népszerűek itthon és külföldön egyaránt, ezért is bíznak abban, hogy igen nagy érdeklődés kíséri majd a II. Nemzetközi Kamarazenei Fesztivállal egy időben nyíló gyűjteményes Rippl-Rónai-tárlatot, amely az év végéig lesz látogatható.

Rippl-Rónai József (1861. május 23. – 1927. november 25.) a magyar művészet történetében szinte páratlan életművel, mintegy 2400 olaj- és pasztellképpel, 800 rajzzal, 30 rézkarccal és litográfiával, több mint 100 iparművészeti tárggyal szerepel. Számos műve a Magyar Nemzeti Galériában, önarcképe a firenzei Uffiziben látható. Kaposváron, egykori lakóhelyén, a Róma-villában 80 alkotását nézhetik meg a látogatók, szülővárosa sétálóutcáján pedig rendhagyó szobra áll, amely a városlakók által annak idején gyakorta látott eseményt, a Róma-hegyről szamaras kordén a belvárosba kocsikázó művészt ábrázolja.

Kaposvár önkormányzata a művész tiszteletére emlékévvé nyilvánította 2011-et.

Comments Closed