Egy veterán kommunista lett Raúl Castro után a második számú pártvezető

Elmaradt a fiatalítás a Kubai Kommunista Párt élén, miután Raúl Castro mellé másodtitkárrá egy szintén veterán politikust, a 81. évében járó José Ramón Machado Venturát választották meg – derült ki kedden, a pártkongresszus záró ülésén.

Az első titkári posztra a várakozásoknak megfelelően, hivatalosan Raúl Castro került, aki formailag másodtitkárként eddig is betöltötte ezt a tisztséget. Az 1930. október 26-án született Machado Ventura az államtanács első alelnöke, valamint a minisztertanács első elnökhelyettese, vagyis Raúl Castro elnöknek és miniszterelnöknek e két állami vonalon is a helyettese.

A televízióban közvetített záró ülésen megjelent a Kubát évtizedeken át vezető, de a betegsége miatt a hatalmat 2006-ban öccsének átadó Fidel Castro is, akit nagy ünneplésben részesített a mintegy ezer küldött.

Nyilvánosságra hozták a párt központi bizottságának és politikai bizottságának az összetételét. Az utóbbinak 15 tagja van, ami néggyel kevesebb, mint korábban. A tagok közül csak hárman újak: Marino Murillo, a gazdasági reformokért felelős miniszterelnök-helyettes, Adel Izquierdo gazdasági miniszter és Mercedes López, a havannai pártszervezet első titkára.

A kongresszuson jóváhagyták a szocialista modell korszerűsítését célzó gazdasági reformok tervét, amelyet rövidesen törvények formájában konkretizálnak. Egyúttal hivatalossá vált az őrségváltás a kommunista párt élén, ahol a párt 1965-ös megalakulása óta állt Fidel Castro.

A pártkongresszus hivatalos záróakkordját az első titkár, Raúl Castro este elhangzó beszéde képezi.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.