Az Európa Tanács kéri a Velencei Bizottság véleményét a magyar alkotmányról

Az Európa Tanács közgyűlése kérte az alkotmányos kérdésekben tanácsokkal szolgáló Velencei Bizottság véleményét az új magyar alkotmányról a bizottság köreiből származó keddi értesülés szerint.

Május 18-án Budapestre utaznak a Velencei Bizottság szakértői, s júniusban Strasbourgban jelentést terjesztenek a tanács parlamenti közgyűlése elé – közölték ugyanabból a forrásból. A bizottság, amely tanácsot, segítséget nyújt minden államnak, ha az meg akarja reformálni törvényeit és politikai intézményeit, egy március közepén közzétett állásfoglalásában megemlített “bizonyos aggodalmakat” az alkotmány kidolgozásának folyamatában.

Hangsúlyozta az átláthatóság hiányát, a (kormány)többség és az ellenzék közötti párbeszéd elégtelenségét, a nyilvános viták és az idő hiányát.

Április 14-én Thomas Market, az állandó munkáját Strasbourgban végző bizottság titkára úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egy alkotmánynak “egyesítenie és nem megosztania kell a nemzetet”. Másnap az Európai Bizottság azt az óhaját hangoztatta Brüsszelben, hogy az új magyar alkotmány feleljen meg az európai értékeknek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Budapesten úgy vélekedett, hogy Magyarországnak konzultálnia kell új alkotmányáról a nemzetközi intézményekkel. “Nagyra értékelném, ha a kormány tanácsot kérne másoktól (más intézményektől) Magyarországon, vagy az Európa Tanácstól vagy az ENSZ-től” – mondta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.