Japán: Leállították a munkát Fukusima két reaktorblokkjában a sugárzó víz miatt

Leállították a helyreállítási munkálatokat pénteken a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet.

A rendkívül magas, a megengedett értéket tízezerszeresen meghaladó sugárzás miatt csütörtökön a hármas reaktorblokk turbinatermének alsó szintjén kellett megszakítani a munkát.

Japán szakértők szerint a sugárzás szintjének ilyen nagy mértékű megugrása abból adódhat, hogy maga a reaktor rongálódott meg. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzását megkezdték.

Eközben megkezdték az előkészületeket Fukusima egyes számú atomerőművében arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat.

Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter pénteken közölte, hogy amerikai szakértők javaslatára és aktív segítségével térnek át az édesvízre. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz – amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél – súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.

Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez, hogy elkerüljék a helyzet további romlását a reaktorok hűtőrendszerében. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai segítséggel Jokoszukából hoznak majd édesvizet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.