Mesterházy Attila beszéde: alkotmányos puccs zajlik Magyarországon

Mesterházy Attila szerint alkotmányos puccs zajlik Magyarországon, amelyet csak közös erővel, a demokratikus többség megteremtésével lehet megakadályozni. Ha ez sikerül, az alkotmányos puccs el fog bukni – mondta az MSZP elnöke pártja ünnepi rendezvényén kedden a Pilvax közben.

Kijelentette: az új alaptörvény kormánypárti tervezete méltatlan március 15. örökségéhez, a benne foglaltak nem a szabad és független Magyarország értékei. “Veszélyben a szabadság, a demokrácia és a közös hit, hogy együtt, összefogva, közösen teremthetünk jobb világot magunknak és gyermekeinknek” – mondta a szocialista pártelnök.

Megjegyezte, az idei nemzeti ünnepen a szabadság és az életminőség javulása helyett kirekesztést, a szabadság korlátozását, a demokratikus intézmények eltiprását és a nehéz helyzetben lévők érdekének semmibe vételét látni. Ahelyett, hogy 1848 erőfeszítéseire emlékezhetne az ország, 1849. március 4-ére, az olmützi oktrojált alkotmány kiadására kell emlékezni, arra, hogy Ferenc József eltörölte az áprilisi törvényeket és alkotmányos diktátumot kényszerített Magyarországra – fejtette ki.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: fülkeforradalom címén alkotmányos puccs zajlik Magyarországon. “Leszámolással való fenyegetés, közhatalmi intézmények elfoglalása, független intézmények lerombolása után beteljesedni látszik az alkotmányos államcsíny; a Magyarországra kényszerített új alkotmány egyetlen célja, hogy hosszú távra biztosítsa egy szűk politikai elit hatalmát” – mondta az MSZP elnöke, a tömeg pedig fütyült, többen azt skandálták: “Orbán, takarodj!”

A pártelnök kiemelte, az alkotmányos puccs el fog bukni, ha elegen mondják ki: “eddig, és ne tovább”. Erre az egybegyűltek azt kiabálták: “Nem hagyjuk!” Mesterházy Attila hozzátette: ha nincs elég erejük a parlamentben, máshol védik meg a szabadság értékeit. “Az interneten, a Facebookon, e-mailben, a Twitteren, az utcákon, tereken. Ezernyi lehetőség van arra, hogy kimondjuk és megerősítsük: 1848 szelleme él.”

Beszélt arról is, Magyarországnak olyan államnak kell lennie, ahol biztosított a szólás és a sajtó szabadsága, ahol a kormány nem él vissza a joggal, ahol biztonságban van a magántulajdon, ahol mindenki, aki akar, tud dolgozni, de aki, nem tud, azt nem büntetik; ahol a terhek eloszlása igazságos és méltányos, ahol a törvény mindenkire vonatkozik, a rend nem fenyegetés, ahol a közösség legfőbb értéke a szolidaritás. “Mi ebben a köztársaságban akarunk élni. És ebben a köztársaságban nincs vármegye, főispán, csendőrség és úriszék” – húzta alá.

Az ország hivatalos elnevezésének tervezett megváltoztatásra utalva azt mondta: “mi nemcsak Magyarország, hanem a Magyar Köztársaság polgárai vagyunk”, majd hozzátette, lesz még demokratikus Magyar Köztársaság. “Honfitársaim: talpra magyar, hí a haza” – így zárta beszédét az MSZP elnöke. A rendezvényen, amelyen néhány ezren vettek részt, számos szocialista politikus között ott volt a tömegben Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.