Kadhafi elárulva érzi magát: “megdöbbentette”, hogy volt európai barátai ellene fordultak

Moammer Kadhafi líbiai vezető egy olasz lapnak kijelentette: elárulva érzi magát az ellene fordult volt európai szövetségesek, köztük Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök részéről, s azt mondta, hogy országa Európához fűződő gazdasági kapcsolatai emiatt tartós károkat szenvedhetnek.

Az Il Giornale című napilapban kedden megjelent interjúban Kadhafi visszautasította azokat a nagyhatalmi követeléseket, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezetet Líbia felett, esetleg mérjenek légicsapásokat az ország haderejére. “Harcolni és győzni fogunk. Egy ilyen helyzet csak a líbiai nép egységének megerősítését szolgálja majd” – mondta.

Egyúttal kijelentette, hogy Nicolas Sarkozy francia elnöknek, aki hivatalosan elismerte a lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsát és célzott légicsapásokat szorgalmazott, “elment az esze”. Kadhafi úgy vélekedett, hogy hatalmának európai bírálata, amely abban csúcsosodott ki, hogy az Európai Unió (EU) vezetői a lemondását követelték, veszélybe sodorták a kapcsolatokat.

“Teljesen meg vagyok döbbenve európai barátaim hozzáállásán” – mondta. “Veszélybe sodorták az érdekeiket szolgáló jelentős biztonsági megállapodások egész sorát, ahogy az eddigi gazdasági együttműködésünket is.” A korábban legjobb európai barátjaként számon tartott olasz kormányfőhöz fűződő kapcsolatáról úgy fogalmazott: “Teljesen meg vagyok döbbenve, elárulva érzem magam, igazán nem tudom, mit mondhatnék Berlusconinak.”

Miután az ország keleti részében harcok robbantak ki a felkelők erői és a Kadhafihoz hű csapatok között, az EU gazdasági büntetőintézkedéseket léptetett életbe Tripolival szemben, múlt heti csúcstalálkozóján pedig a líbiai vezető lemondását követelte. A hadi helyzet alakulásáról Kadhafi azt mondta az olasz lapnak, hogy a lázadók “már nem reménykedhetnek semmiben, mostantól ez egy vesztett ügy számukra”. Csak “két lehetőségük maradt: megadni magukat, vagy elmenekülni” – folytatta a líbiai vezető, azt állítva, hogy terroristákról van szó. akik “emberi pajzsként használják a civil lakosságot”.

Annak kapcsán, hogy fennáll “a vérontás veszélye” a még a felkelők kezén lévő nagyvárosokban, Kadhafi kijelentette: “le kell győzni a terrorizmust. Épp ez az, amiért gyorsan nyomulunk előre, hogy elkerüljük a mészárlásokat.” Azt ígérte, ha az ostromgyűrűbe zárt lázadók megadják magukat, nem ölik őket meg. Ugyanakkor kizárt bármiféle tárgyalást velük. “Oszama bin Ladenhez (az al-Kaida terrorszervezet vezetőjéhez) kötődő terroristákkal nem lehet tárgyalni. Maguk sem hisznek a tárgyalásban, más sem jár az eszükben, csak harcolni és ölni, ölni, ölni” – hangoztatta. A nemzetközi közösség “nem tudja, mi zajlik valójában Líbiában, a nép az én oldalamon áll, minden más csak propaganda” – mondta Kadhafi.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.