Megérkezett a Líbiából magyarokat kimenekítő repülőgép

Nem sokkal este 8 óra után megérkezett Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza – jelentette az MTI helyszíni tudósítója Ferihegyről. A Malév-géppel 10 országból 96 utas érkezett, köztük 24 magyar. A visszatérőket Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta. A repülőtéren közel 50 újságíró várta a Tripoliból érkező gépet. A külügyminiszter az újságírók előtt külön köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajdú Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ vezetőjének. Külön szólt a tripoli nagykövetség munkatársairól, akik 12 napja az életüket kockáztatják és akik Líbiában maradtak.

Jó néhány uniós tagállam nagykövetsége bezárt, más uniós tagállamok nagykövetsége felfüggesztette a működését. A magyar nagykövet, Marton Béla és Galli László konzul a helyszínen vannak és koordinálják a még ott maradó uniós nagykövetségek és konzulátusok munkáját – jelezte a miniszter. “Köszönjük amit tesznek és továbbra is velük vagyunk, gondolunk rájuk és vigyázni fogunk rájuk” – fogalmazott.

Az akciót, a gépen utazók hazaszállítását illetően Martonyi János mindenkinek gratulált a példás együttműködésért. Mint mondta, jelképes jelentőséget tulajdonít annak, hogy 10 európai nemzet polgárait hozták el, köztük románokat, litvánokat, lengyeleket, cseheket és a cseh nagykövetet is. “Ez egy nagyon szép példája annak, hogy mi magyarok együtt tudunk működni hogy ha kell” – hangsúlyozta. A miniszter nem tudta pontosan megmondani, hogy hány magyar maradhatott még kint, a megérkezetteken kívül még 20 magyarra számítottak, de ők saját elhatározásukból nem jöttek ki a repülőtérre, aminek nem tudni az okát. “Lehet, hogy a biztonsági helyzetet nem ítélték olyannak, (…) de lehet, hogy azt a döntést hozták a líbiai események alakulására tekintettel, hogy ott maradnak” – vélekedett Martonyi János.

Mint mondta: több mentési akciót nem terveznek, a többi magyarnak a saját döntése volt, hogy nem jöttek el. Sok függ attól, hogy hogyan alakul a helyzet. “Ez az akció jelezte azt, hogy még soha senkit nem hagytunk ott. Aki el akart jönni, az most eljött” – mondta. Hozzátette, hogy ha bármelyik magyarnak segítségre van szüksége, akkor azt megadják a jövőben is. Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a miniszter azt mondta: az illetékes szervek foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium ugyancsak, a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.

Hende Csaba azt mondta: ezt “a brilliánsan végrehajtott mentőakciót” szombati, késő esti ülésén a kormány határozta el, ennek keretében döntöttek úgy, hogy elküldik a nemzeti légitársaság repülőgépét Tripoliba, vállalva az ezzel járó kockázatokat. “Magyarország egyetlen polgárát semmilyen helyzetben sem hagyja bajban és mindenkiért elmegyünk, ha kell a világ végére is” – mondta. A honvédelmi miniszter is mindenkinek megköszönte az együttműködést, a Terrorelhárító Központ munkatársainak külön. “Pénz nem számított, csak az emberélet és a magyarok biztonsága” – jegyezte meg.

A géppel érkezőket a Terrorelhárítási Központba szállították, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A magyarok itt már hozzátartozóikkal is találkozhatnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.