A földrengés miatt nem volt fennakadás – Éjjel is folyt a védekező munka

Az érsekvadkerti földrengés nem befolyásolja a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatják a védvonalak építését – közölte az MTI-vel Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán késő este.

 

 

Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatja a védvonalak építését.

A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyik a védőgátak építése, a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren .

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium korábban Facebook-oldalán azt közölte, hogy a földrengést a lakosság nagy területen, így Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékelte. Hozzátették, hogy a rengést követően több érezhető utórengésre is számítani lehet a következő hetekben-hónapokban.

A mostanit megelőzően jelentősebb erősségű földrengést Érsekvadkert környezetében, Nógrádban 1951 februárjában mértek, 4,7-es, a Nagybörzsönyben 1931-ben 4,2-es, Cserhátsurányban pedig 1930-ban 4,2-es magnitúdójút.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az érezhető földrengéseknél nem tanácsos pánikszerűen menekülni az épületekből, mert a lehulló vakolatdarabok és cserepek, valamint a ledőlő kémények komoly sérüléseket okozhatnak. A legjobb stratégia ilyen esetekben a masszívabb asztalok, ágyak alatti elrejtőzés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.