Női asztalitenisz Ek – Idegenben győzött a döntő első mérkőzésén a Budaörs

(Budaörs, 2024. április 20. – Budaörsi Infó) A Budaörs női asztalitenisz-csapata 3:1-re nyert pénteken a spanyol Museo De la Almendra Francisco Morales együttesének otthonában az Európa-kupa döntőjének első mérkőzésén.

 

 

A Priego De Cordobában rendezett találkozón a magyar bajnok Póta Georgina, Madarász Dóra, Fazekas Mária összeállításban lépett asztalhoz, Madarász két, Póta egy sikerrel járult hozzá a győzelemhez.

A budaörsi visszavágóra jövő szombaton kerül sor. A sorozatban 21. európai idényét teljesítő, tavaly is Ek-döntős Budaörs története során hatodszor szerez érmet a kontinentális porondon, eddig három ezüst és két bronz a mérlege. A visszavágón elég két mérkőzést nyernie a végső győzelemhez.

Magyar női klubcsapat legutóbb 19 éve, 2005-ben nyert az Európai Asztalitenisz Szövetség égisze alá tartozó kupasorozatot, akkor a Postás győzött az Európa-kupa jogelődjének számító ETTU Kupában.

 

Eredmény:

döntő, 1. mérkőzés:
Museo De la Almendra Francisco Morales (spanyol) – SH-ITB Budaörsi SC 1:3
——————————————————————–
Meng Csia-csi – Póta Georgina 2:3 (9, -9, -6, 8, 3-6)
Patricia Santos-Madarász Dóra 2:3 (-5, -7, 10, 7, 5-6)
Marija Galonja-Fazekas Mária 3:0 (7, 10, 6)
Meng-Madarász 0:3 (-9, -8, -7)

 

Az első mérkőzés, a kínai Meng Csia-csi és Póta Georgina összecsapása megadta a döntő alaphangját, a szépszámú nézősereg ugyanis izgalmas, fordulatos csatát láthatott. A kétszeres Európa-bajnok magyar játékos, aki a hét elején még a csehországi WTT-tornán aratott nagyszerű győzelmeket, az első szett elvesztése után fordított, majd a rövidített döntő játszmában is higgadt maradt, előnyhöz juttatva ezzel csapatát.

A folytatásban a térdvédőben játszó Madarász Dóra esélyesként állt asztalhoz a világranglistán mindössze 657. portugál Patricia Santos ellen, de váratlanul nagy küzdelemre kényszerült.

Bár az első két szettet könnyedén megnyerte, a harmadik szoros csata után Santosé lett, aki ettől teljesen felszabadult, a magyar pingpongos viszont görcsössé vált. Ennek az lett a következménye, hogy a hazai játékos kiegyenlített, sőt, a döntő játszmában három meccslabdához is jutott. Madarász azonban 2-5 után sorozatban négy pontot nyerve fordított, a Budaörs pedig ezzel összesítésben már 2:0-ra vezetett.

Bachman Péter vezetőedző a rutinos Fazekas Máriát nevezte a harmadik helyre, a túloldalon pedig a szerb születésű, de már spanyol állampolgár Marija Galonja állt, aki egyben edzője is a Priego De Cordoba-i gárdának. A meccset végig az ellenfél irányította, Fazekasnak csak felvillanásai voltak, így szépített a spanyol gárda.

A negyedik párban Madarász Meng ellen is megnyerte az első két játszmát, és ezúttal nem jött fordulat, a harmadikban is az ő akarata érvényesült, így a mérkőzést 3:1-re nyerő Budaörs kedvező helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót.

„Az egész csapat nagyon örül ennek a győzelemnek, de nagyon nehéz lesz a visszavágó” – nyilatkozta az M1 csatornának Póta Georgina, hozzátéve, hogy a klubnál mindenki nagyon szeretné megnyerni a kupát. – „Nagyon kell koncentrálnunk a visszavágón és minden erőnkkel azon lenni, hogy pontosan és magabiztosan játsszunk.”

Póta arról is beszélt, hogy úgy érezte, a mérkőzés elején az ellenfélnek megremegett a keze, ami akár velük is előfordulhat majd a második meccsen. Ezért nagyon kell arra figyelniük, hogy ez ne történjen meg.

„Nagyon kell fókuszálnunk, mert nem szabad ezt a sanszot elszalasztanunk” – jegyezte meg Póta, azt is hozzátéve, hogy a Meng elleni mérkőzés nagyon nehéz volt a számára, mert keveset játszott olyan stílusú riválissal mint ő.

Póta azt is elárulta, hogy az utóbbi időszakban rengeteget utazott és versenyzett, viszont a március elején rendezett szingapúri Grand Smash-verseny óta nem edzett, mivel három hétig sérüléssel, majd azt követően betegséggel bajlódott. Ilyen előzmények után magát is meglepte azzal, hogy a hét elején a havirovi WTT-viadalon a legjobb nyolc közé jutott.

 

(Budaörsi Infó/MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.