Női asztalitenisz Ek – Ismét döntős a Budaörs

(Budaörs, 2024. március 27. – Budaörsi Infó/MTI) A Budaörs női asztalitenisz-csapata bejutott a fináléba az Európa-kupában, miután a 3:1-es idegenbeli siker után az elődöntő keddi, hazai visszavágóján csak 3:2-re kapott ki a portugál Mirandelától.

 

 

A megszakítás nélkül 21. európai idényét teljesítő, tavaly is Ek-döntős Budaörs története során hatodszor szerez érmet a kontinentális porondon, eddig három ezüst és két bronz a mérlege.

A fináléban a Priego De Cordoba-i Museo De la Almendra Francisco Morales együttese lesz az ellenfél. A spanyolországi első meccsre az április 19-21-ei, a magyarországi visszavágóra az április 26-28-ai időszakban kerül sor.

 

Eredmény:

elődöntő, visszavágó:
SH-ITB Budaörsi SC – Clube Tenis de Mesa de Mirandela (portugál) 2:3
——————————————————————–
Madarász Dóra-Ines Matos 1:3 (-11, 9, -12, -6)
Dari Helga-Erdélyi Annamária 2:3 (-8, 6, 9, -5, 2-6)
Póta Georgina-Matilde Pinto 3:0 (4, 6, 6)
Madarász-Erdélyi 3:1 (7, -11, 4, 6)
Dari-Matos 1:3 (-7, -3, 8, -12)

 

Továbbjutott: a Budaörs, 5:4-es összesítéssel

 

A március eleji első találkozóhoz képest mindkét oldalon módosult kissé az összeállítás, ezúttal hiányzott a vendégek egyik legjobbja, a szingapúri Csou Csing-ji, a hazaiaknál pedig nem lépett asztalhoz a sérüléssel bajlódó Fazekas Mária. A helyét Dari Helga vette át, a derekát fájlaló Póta Georginát pedig a harmadik helyre írta be Bachman Péter vezetőedző.

A Budaörsnek az “odavágón” aratott 3:1-es sikerének köszönhetően elég volt két mérkőzést nyernie a keddi összecsapáson, azaz még egy szűk vereség is belefért.

A terv az volt, hogy az első győzelem már a nyitómeccsen összejön, a világranglistán 92. Madarász Dóra ugyanis egyértelmű esélyesként lépett asztalhoz Ines Matos (252.) ellen. A 19 éves portugál azonban máshogy gondolta, bátran játszva végig szorongatta a magyar bajnokot, s miután 1:0-s, majd 2:1-s vezetést szerzett, a negyedik szettben kiütötte riválisát, aki a végén már idegesen, pontatlanul játszott.

A második párban inkább az ellenfél zentai születésű asztaliteniszezője, Erdélyi Annamária számított esélyesnek, de itt is majdnem borult a papírforma. Dari (276.) ugyanis nagyszerűen és türelmesen játszott, többször is zavarba hozta védekező stílusú riválisát, s ennek köszönhetően 2:1-re nála volt az előny. A rutinos Erdélyi azonban egyenlített, majd a rövidített döntő játszmát is megnyerte, így két mérkőzés után 2:0-ra a vendégek vezettek.

Póta (75.) ellenfele a mindössze 17 éves Matilde Pinto (260.) volt, s a kétszeres Európa-bajnok magyar még sérülten is simán verte a fiatal portugált, így következhetett Madarász és Erdélyi csatája, amelyen hazai szempontból a továbbjutás volt a tét.

Ebben Madarász jóval koncentráltabban játszott, mint az első mérkőzésen, hozta az első játszmát, majd a másodikat is majdnem megfordította 1-7-ről. Erdélyi ugyan egyenlített, de a folytatásban már nem volt ellenszere a magyar pingpongozó erőteljes tenyereseire, s az este első Madarász-győzelme egyben budaörsi továbbjutást is ért.

A tét nélküli utolsó találkozón Dari négy játszmában kikapott Matostól, így a vendégek azzal vigasztalódhattak, hogy legalább győzelemmel fejezték be a sorozatot.

„Az első mérkőzésen meglepett az ellenfelem és ott még éreztem a múlt hétvégi versenyt a lábamban. Ennek ellenére bőségesen akadtak szettlabdáim, de egyértelmű, hogy a riválisom nagyon jól játszott – mondta az MTI-nek Madarász Dóra. – Bíztam benne, hogy a második meccset hozni tudom, de nem ilyen forgatókönyvvel, hogy közben elszenvedek egy térdsérülést, ami remélem, nem komoly. Imádok védők ellen játszani, ez szerintem látszott.”

Madarász korábban két évig Spanyolországban légióskodott, úgyhogy számára nem lesz ismeretlen a döntős ellenfél.

„Akkor még nem ilyen játékosállománnyal szerepeltek, mint most, a mostani csapatuk erősebb. Persze mi is erősebbek vagyunk, mint tavaly és a cél az, hogy a döntős mérkőzésekre egy kicsivel frissebben érkezzünk mint most” – fogalmazott.

A Budaörs vezetőedzője bevallotta, hogy nem ezt a forgatókönyvet álmodta meg a továbbjutásra, de szerinte az utóbbi két évben majdnem minden oda-visszavágós párharcban hasonlóan nagy a küzdelem.

„Nagyon erős tíz nap van mögöttünk, a lányok több fronton is helytálltak és az utolsó erőtartalékaikat mozgósították. Mindenki hozzátette a magáét, a lényeg, hogy megvan a továbbjutás. A csapat csapatként ötösre vizsgázott” – mondta Bachman Péter, aki már feltérképezte a döntős ellenfelet is.

„Néhány éven belül ez lesz a harmadik döntőnk, szeretnénk nyerni. Mindenképpen előny, hogy idegenben kezdünk, így bármilyen eredmény születik, még marad esélyünk a fordításra” – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.