A közjegyző segít – Az elektronikus aláírás fontossága

(Budaörs, 2024. február 26. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít szakértői cikk-sorozatunk tovább folytatódik. Ebben a részben az elektronikus aláírás fontosságáról beszélgettünk dr. Szécsényi-Nagy Kristóf budaörsi közjegyzővel.

 

 

Októbertől új ingatlan nyilvántartási törvény lép életbe. Ez nagyban épít arra, hogy az ügyfelek rendelkeznek elektronikus aláírással vagy úgynevezett digitális állampolgársági azonosítóval.

 

Hogyan lehet digitális aláírást igényelni?

A digitális aláírás több szempontból is praktikus. Ha valaki az utóbbi években igényelt új személyi igazolványt, akkor az okmányirodában megkérdezték tőle, hogy kér-e elektronikus aláírást. Általában ezt nem kérték az emberek, pedig ez egy nagyon hasznos dolog.

Abban az esetben, ha elektronikusan készítünk el egy dokumentumot, és hitelesíteni akarjuk, akkor ezt elektronikusan meg tudjuk tenni, és nem szükséges hozzá két tanú, mint a papíralapú okiratoknál.

A minősített elektronikus aláírás úgy működik, hogy vannak úgynevezett hiteles aláírás szolgáltatók, bizalmi szolgáltatók, akik az államtól kapnak felhatalmazást arra, hogy ilyen digitális tanúsítványokat létrehozzanak, és azt utána az adott személynek biztosítsák.

Ha egy ilyen tanúsítvánnyal ír alá valaki egy elektronikus okiratot, akkor ezt több évvel később is hiteles marad, egyértelműen ahhoz a személyhez köthető az irat, aki azt aláírta. Időbélyegzőt is helyezhetnek el az elektronikus okiraton, hogy bizonyítsák, hogy nem történt változtatás a dokumentumban. Az okiratoknál a maradandóság könnyebben és olcsóbban biztosítható így.

Több évszázados gyakorlata van a jognak arra, hogy papíralapú okiratok esetén írásszakértővel meg tudják mondani, hogy kié az aláírás, viszont az elektronikus aláírásnál erre sincs szükség.

Ha bármilyen hivatalos ügyet intéz az ember, és nem akar feltétlenül papírokat használni, akkor valamilyen módon ezeket az elektronikus dokumentumokat egyrészt megváltoztathatatlanná kell tenni, másrészt az azon levő elektronikus aláírásnak a hitelességét – az aláíró személyéhez való kapcsolatát – biztosítani kell.

 

Milyen módszerek vannak az aláírás hitelesítésére?

Erre több lehetősége van az állampolgárnak. Van az AVDH aláírás, amit az ügyfélkapu használatával lehet használni. Ebben az esetben az aláírandó dokumentumot fel kell tölteni az illetékes állami szervezet rendszerébe, és az ügyfélkapus azonosítást követően hitelesíti, úgynevezett „azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítéssel” látja el, majd az így létrejött dokumentumot az ügyfél letöltheti magának.

Ezzel szemben az elektronikus aláírásnál csak egy kártyaolvasó kell, amivel a személyigazolványon lévő elektronikus aláírói tanúsítvánnyal az okiratot elektronikus aláírással el lehet látni. Ez egy kényelmesebb megoldás, az adott dokumentum nem kerül ki az aláíró birtokából, az aláírt irat az érintett felhasználó saját számítógépén keletkezik.

Gyakorlatilag így bármit el tudunk intézni a papíralapú okiratok mellőzésével.

 

Miért fontos, hogy mindenkinek legyen elektronikus aláírása?

Szép lassan az állam is különböző eljárásokban átáll az elektronikus ügyintézésre. Ennek a folyamatnak egy mérföldköve lesz, a Földhivatalokat érintő októberi változtatás. Innentől kezdve a különböző ingatlanügyekben az okiratokat az ügyfeleknek vagy elektronikusan kell aláírniuk, vagy ha nem rendelkeznek ilyen aláírással, akkor nagy valószínűséggel az okmányirodába bemenve kell ott tenni egy nyilatkozatot, amiben az adott közjegyzőt feljogosítja vagy ügyvédet meghatalmazza arra, hogy majd elektronikusan küldje be az adásvételi szerződést a Földhivatalba.

Októbertől lesz egy nagy hátránya azoknak, akiknek se ügyfélkapujuk, se elektronikus aláírásunk sincs, mert nekik személyesen kell majd bemenni az okmányirodába. Mindenkinek azt javaslom, hogy az új típusú személyihez kérjen elektronikus aláírást, mert úgy lényegesen egyszerűbb lesz ügyeket intéznie októbertől.

Elképzelhető, hogy közjegyzői hitelesítés is ki tudja váltani ezt az okmányirodába menetelt, de a jelenlegi jogszabály alapján úgy néz ki, hogy akinek nincs ügyfélkapuja, vagy elektronikus aláírása, annak mindenképp egy ingatlan ügy kapcsán az okiratot szerkesztő közjegyző vagy ügyvéd mellett még a járási hivatalba is el kell látogatnia.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.