Új lakáspiaci index

Újház Építőipari Trendmonitor néven havi indexet dolgozott ki a lakásszektor állapotának jellemzésére a magyar tulajdonú építőanyag-kereskedelmi hálózat, az Újház Magyarország közleménye szerint az index legfrissebb, decemberi értéke 47 pont, ami azt mutatja, hogy a szektor állapota nem változott 2023 utolsó hónapjaiban, és javult az egész évben.

 

 

Hároméves visszatekintésben a lakásszektor az index alapján 2022 elején volt a legjobb helyzetben, 62 ponttal, a legrosszabban pedig 2023 áprilisában, 39 ponttal.

Az indexet öt alindex átlagolásából képzik, harminc indikátor alapján. A KSH, az MNB illetve az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának iparági és lakossági felmérésének aggregált eredményeit kiegészítik a társaság adatgyűjtésével.

Az öt alindex a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintjét, a lakosság hosszútávú anyagi várakozását, a lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapotát (a kereslet és kínálat oldalt), valamint a lakásépítés aktuális és közelmúltbéli teljesítményét mutatja.

Az Újház elemzése szerint ahhoz, hogy a lakásépítési szektor újra a 2022 februári csúcshoz közelítsen, a fogyasztói bizalom erősödésére, az újlakás-piac bővülésére, a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan 6 százalék alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.

A társaság várakozása szerint a januártól bevezetett otthonteremtési támogatások és a kedvező hitelkamatok megfelelő alapot teremtenek a pozitív irányú változáshoz, de kérdéses, hogy ez önmagában elegendő lesz-e az építőipari szektor tartós növekedésének megindulásához.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.