Budaörs kiegészítő alternatívát dolgozott ki a helyi orvosi ügyelet kényszerű megszűnése miatt

(Budaörs, 2024. február 12. – Budaörsi Infó) Február elseje óta jogszabály központosította a felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti ellátást. Pest vármegyében drasztikusan csökkent  az ellátóhelyek száma, s a központi ügyelet elérhetősége nehézkes. Számos önkormányzat tiltakozik, hisz eddig helyben tudták ellátni állampolgáraikat.

 

 

Wittinghoff Tamásnak, Budaörs polgármesterének is megvan a véleménye a témával kapcsolatban, és minden akadályoztatás ellenére alternatív, kiegészítő megoldást jelentetett be.

 

Közösségi oldalán fejtette ki gondolatait.

„Sajnos az érintett hivatalos szervektől, ideértve az illetékes államtitkárt is, nemleges választ kaptunk arra, hogy állampolgáraink ellátásának biztonsága érdekében folytathatjuk-e Törökbálinttal közösen az eddigi gyakorlatot, azaz elláthatunk-e felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti szolgáltatást.

Ebbe felelős vezető nem nyugodhat bele, mi sem ezt tesszük. Olyan megoldást dolgoztunk ki, amely, bár nem orvosi ügyelet, mégis még a korábbinál is jobb szolgáltatást biztosít, s tehermentesíti a családorvosokat a napközbeni többlet tehertől, így az alapfeladatuk ellátása továbbra is biztosított.” – írta közösségi oldalán a polgármester. 

 

Az új ellátás az Önkormányzat tervei szerint három lábon fog állni:

– Napközben rendelési időben, 12 órán keresztül (reggel héttől, este hétig) a szakorvosok az egészségügyi központban soron kívül fogadják a sürgős eseteket.

24 órán át biztosított lesz a házhoz menő sürgősségi autó, és ha kell helyi mentőautó is. Ez a második láb, mely az OMSZ-al meglévő szerződés alapján működhet.

– A nap 24 órájában biztosítanak egy telefonszámot, ahol orvosok fogadják a hívást, s ha szükséges tanáccsal, ha kell a másik két ellátási formához utalva segítenek a gyors ellátás biztosításában.

 

 

orvos_sztetoszkop

 

„Természetesen ez a három ellátó elem egymással is együttműködve, magas ellátási biztonságot eredményezhet Budaörs, s ha Törökbálint is csatlakozik ehhez, akkor az ottani lakosok számára is.

Mindez természetesen sok pénzbe kerül, százmilliókról beszélünk. Ezt kell kigazdálkodnunk olyan viszonyok között, amikor az állam mintegy 4,6 milliárd forintot von el törvénytelenül a várostól, szolidaritási hozzájárulásnak nevezve ezt a pénzelvonást.

Nagyon szomorú az, hogy azon települések, ahol nincs elegendő forrás, nem tudnak ilyen módon segítséget nyújtani lakosaiknak. Mindez azért is megdöbbentő, mert a tehetősebb településektől elvont „szolidaritási hozzájárulás” összege nagyságrenddel nagyobb, mint az elmaradott települések számára biztosított kiegészítő támogatások összege, azaz az állam nem arra fordítja az elvont pénzt, mint amit a saját törvénye előír…

Természetesen mindezek mellet indokolt esetben a mentőt kell hívni.” – áll a polgármester posztjában.

 

 

mento_allomas2

 

Budaörsről is elérhető az állami központi ügyelet.

Az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830.

A felnőtt betegek abban az ellátási formában Budakeszin munkanap 16-22 óráig, illetve hétvégén és ünnepnapokon 08-14 óra között kaphatnak ellátást.

Gyermekorvosi ügyelet Érden munkanap 16-22 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 08-22 óráig érhető el.

Az állami éjszakai ügyelet budaörsiek számára Budakeszin érhető el.

 

 

(Budaörsi Infó/Facebook)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.