Az orvos segít – Milyen a jó légzés?

(Budaörs, 2024. február 6. – Budaörsi Infó) Orvosi szakértői cikksorozatunkat folytatjuk. A témában szakértőnk Dr. Medgyesi János, aki 20 éve háziorvos Budapesten, oktató a Semmelweis Egyetem Családorvostani Tanszéken, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, valamint orvosigazgatója a MedFood Életvezetési Kft.-nek.

 

 

Amikor egyeztettük a mai időpontot, doktor úr azt mondta, hogy a légzés kapcsán van egy budaörsi története.

„Igen valóban így van, a 90-es évek elején a budai mentőállomáson dolgoztam mentőorvosként. Egyszer kaptunk egy sürgős hívást ide Budaörsre a hegy alá, egy akut rosszulléthez. Amikor kiérkeztünk egy idősebb hölgyet láttunk ülni egy kis széken a kertben, kapkodta a levegőt, a kezei és a lábai már görcsben voltak, riadt volt a tekintete.

Egymásra néztünk a mentős kollégákkal és már nyúltunk is a nejlon zacskóért, a körbeállók legnagyobb megdöbbenésére, ráhúztuk a fejére.

Eltelt néhány perc, megvártuk, amíg a pánikroham miatti vér szén-dioxid szint ismét emelkedni kezd, és ennek következtében az izmaiban kialakult görcs fokozatosan megszűnik… és valóban egy-két perc után, már jelezte is, hogy jól van, elmúlt a pánikrohama!

Újból tudott beszélni, jól érezte magát, elmúlt az a szorító érzés a testéből. Emlékszem kora nyár volt, nagyon finom cseresznyét kaptunk a hozzátartozóktól.”

 

Mi történik, ha megijedünk és kapkodva vesszük a levegőt?

„Pontosan az ellenkezője annak, mint amire ilyenkor számítunk! A kapkodó légvételek miatt a testünk szöveteiben – a vérünket kivéve – nem oxigénbőség, hanem oxigénhiány lép fel.

Tehát minél inkább kapkodjuk a levegőt, egy hirtelen bekövetkezett stressz, erős érzelmi állapot fokozódás, vagy akár a folyamatosan nehezedő élethelyzetünk miatt, annál inkább oxigénhiányba kerülnek a szöveteink. Ezt a Bohr-effektus írja le pontosan.”

 

Mi az a Bohr-effektus?

„Testünk sejtjeinek oxigénre van szüksége. Ezt az oxigént a sejtekhez a véráram juttatja el. A vérben egy speciális molekula, a hemoglobin szállítja az oxigént. Viszont ez a hemoglobin molekula az oxigént különböző körülmények között másképpen adja le a szöveteknek.

A Bohr-effektus a vérben található hemoglobin oxigén kibocsátó képességét írja le. Ugyanis a vörösvértest hemoglobinjának oxigénnel telítettségén (amely a belégzés révén valósul meg) kívül igen fontos, hogy minél alacsonyabb legyen a pH-érték (a vegyhatás) és minél magasabb a szén-dioxid részleges nyomása a vérben. Ha ez a két tényező fennáll, akkor egyre több oxigént képes kibocsátani, elengedni a hemoglobin.

Így testünk szövetei könnyebben jutnak oxigénhez, vagyis javul azok oxigénellátása, ezen keresztül pedig csökken az izmok görcskészsége – ezért volt eredményes a tetániás görcsben lévő asszonyra húzott nejlonzsák. Azzal éppen azt értük el, hogy a saját kilégzett levegőjét lélegezte vissza. Ennek eredményeként a vérében lévő szén-dioxid szint folyamatosan emelkedett, így a hemoglobin egyre több oxigént volt képes leadni a testének, izmainak.”

 

Milyen is akkor a jó légzés?

„A dolog jelentősége napjainkban egyre nagyobb, ugyanis számos tényező késztet minket gyorsultabb légzésre. Az életmódunk gyorsul, számítógépeink sebességének növekszik, a beszédünk évről-évre kapkodóbb, összevontabb, már sokszor csak rövidítéseket mondunk annyira sietünk – különösen megfigyelhető ez informatikában dolgozóknál, néha olyan gyorsan beszélnek a rendelőben is, hogy alig lehet érteni az első mondataikat.

Ehhez kapcsolódóan a percenkénti 12-16 légzésszámunk is fokozódik 20-30 közé, tehát a hiperventillációnk – a túllégzésünk – egyre gyakoribbá válik, és ez a fenti Bohr-effektusnak köszönhetően egyre inkább oxigénhiányt fog eredményezni a testünkben!

Ez pedig jelentősen fogja rontani szerveink funkcióit, fokozza a gyulladáskészséget, elhúzódóbbá teszi a légúti és egyéb vírusos betegségeket, fokozza az izmokban a görcskészséget, gyengíti immunrendszerünket, fokozza bélgyulladásunkat, s így tovább. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a légzésünket ma, 2024-ben, mélyíteni és csökkenteni kell! Ezért rendkívül hasznosak a légző gyakorlatok minden korosztály számára! A spirituális iskolák, önvédelmi sportok első és legfontosabb gyakorlatai között szerepel a helyes légzés megtanítása, valamint a légzésünk lenyugtatása stresszes helyzetekben. Fontos, hogy már ne csak a levegő tisztaságára figyeljünk a környezetünkben, hanem a saját légzésünk mélységére és ritmusára is.”

 

Mit tanácsol még a légzés kapcsán?

„Talán az első és legfontosabb, hogy ha időnk engedi figyeljük a légzésszámunkat! A normál légzésszám percenként 12-16 légzést jelent. Az ugye mindenki előtt ismert, hogy egy lázas betegség kapcsán milyen szapora lesz a légzésünk.

A kapkodó légzés mutatja a szervezet intenzívebb védekezését valamilyen kórokozó vagy betegség ellen. Az édesanyák előtt jól ismert, hogy egy lázas betegség esetén figyelik gyermekeiket, hogy már nyugodtan veszi-e a levegőt alvás közben, vagy még mindig kapkodóan! Egészséges állapotunkban törekedjünk a légzésünk időnkénti lassítására!

Ehhez természetesen kérjük ki mindig kezelőorvosunk véleményét, hogy aktuális egészségi állapotunkhoz igazodóan milyen légzőtornát javasol! A légző gyakorlatokból számtalan található az interneten, amelyek korunkhoz, egészségi állapotunkhoz igazodnak.

Ezeknek a gyakorlatoknak előnye, hogy nagyon jól mérhető a fejlődésünk hétről-hétre, hiszen a visszatartott légzés másodpercekben jól mérhető!

Izgalmas lehet, hogy 2 normál légzés után hány másodpercig tudjuk visszatartani a légzésünket most, és rendszeres gyakorlással egy-két hét múlva?

 

Hogyan hat ez a fizikai terhelhetőségünkre, például, ha fel kell mennünk az emeletre?

„Különösen a téli légúti fertőzések esetén nagy jelentőségű lehet ez a rendszeres légzőtorna, hiszen már pár hét után, jelentősen képes növelni szervezetünk immunrendszerének hatékonyságát!”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.