Megszűnnek az eddigi MÁV és Volán helyközi bérletek, helyettük csak vármegyebérlet lesz

(Budaörs, 2024. január 10. – Budaörsi Infó) Megszűnnek az eddigi MÁV és Volán helyközi bérletek, helyettük csak vármegyebérlet lesz. Ezekről a változásokról a 4. számú önkormányzati választókörzet képviselőjével, dr. Tóth Ferenccel beszélgettünk.

 

 

Aki Budaörsről ingázik Budapestre, az eddigi 5 km-es bérlete helyett az 59%-kal drágább vármegyebérletet veheti csak meg a fővároson kívüli szakaszra, vagyis Budaörsre!

Dr. Tóth Ferenc a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a jegyet venni sem jobb megoldás a magas, 400 Ft-os darabára miatt.

„Ha veszünk egy jegyet, mondjuk a Városháza és Kötő utca között, akkor is 400 Ft-ba kerül, és akkor is, ha a Móricz Zsigmond körtér a végállomásunk.

 Sok budaörsinek fog fájni, ha ez így marad!”

 

 

tothferenc2019

 

Lázár János Debrecenben bejelentette, hogy megszűnnek az eddigi MÁV és Volán helyközi bérletek, helyettük csak vármegyebérlet lesz.

 

Az eddigi 5 km-es vasúti, Volánbusz vagy hév-bérletet vásárlóknak az eddigi 5940 forint helyett 9450 forint lesz a havi bérlet, ami 59%-os áremelés.

 

Kik vesznek ma 5 km-es bérletet?

„Jellemzően a nagyvárosokkal közvetlenül szomszédos agglomerációs településeken lakók, akik ilyen kis távon ingáznak.

Budapest agglomerációján jól megérthető a változás, de az egész országra igaz ez a hatás: aki mondjuk Budaörsről ingázott Budapestre, az eddigi 5 km-es bérlete helyett az 59%-kal drágább vármegyebérletet veheti csak meg a fővároson kívüli szakaszra.

Ezek eddig is állami bérletek voltak, ennek az áremelésnek nincs köze a Budapest-bérlet ügyhöz, az 5 km-es bérletek megszüntetése egy jelentős rejtett áremelés, mellyel nyilván a vármegyebérletek bevételkiesését próbálja most kompenzálni a közlekedési kormányzat.

Pont az agglomerációban, nem csak Budapest, hanem a többi nagyváros körül is, egy ilyen áremelés jelentősen rontja a közösségi közlekedés versenyképességét – épp ezért a nagyvárosok érdeke is, hogy ne történjen ekkora áremelés.”

 

 

Utazas kozlekedes MAV vonat volan autobusz turizmus KL

 

A MÁV-Volán-csoport tájékoztatása szerint Magyarországon március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszer lesz, amelyet például a 14 éven aluliak ingyenes utazása és új, 24 órás vármegye- és országdíjtermékek jellemeznek.

A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

Kiemelték, hogy az új rendszerben a 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak.

Ezenfelül az országbérleteknél megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március 1-jétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is.

A vármegyebérletek viszont az InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.

Közölték, a kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők – elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is.

Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg a vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik, így például a félhavi bérletek, a HÉV-bérletek, a Volánbusz környéki bérletei és a TramTrain-bérletek is.

Arra is kitértek, hogy a napi többszöri utazást tervezők számára bevezették a „Vármegye24″ és „Magyarország24″ napijegyeket.

Előbbi a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, utóbbi az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül.

A „Vármegye24″ 999 forintba, a „Magyarország24″ 4999 forintba kerül.

A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljes árú változat lesz elérhető.

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják.

Továbbá nem kell menetjegyet váltania majd többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

 

 

berlet_bkv

 

Díjmentesen utazhatnak a magyar igazolvánnyal, illetve a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét.

Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és ennek elismert emberek.

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg.

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá – olvasható a MÁV-Volán-csoport közleményében.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.