Sütés-főzés kreatívan – Körtés köményes sült tarja

(Budaörs, 2023. december 10. – Budaörsi Infó) Egy őszi hangulatú, a körtétől és szilvától édeskés ízvilágú, egyszerűen, tepsiben elkészíthető, isteni finoman összesült köményes húsételt készítettem.

 

 

Az általam „összedobálósnak” nevezett receptek, azért pompásak, mert bármelyik zöldség lecserélhető egy éppen otthon lévő egyéb zöldségre. Az előkészítést követően nincs más dolgunk, mint a sütőbe tolni a tepsit és várni, hogy elkészüljön a sült finomságunk.

Fontos, hogy bátran fűszerezzünk, ha éppen nem köményt, akkor bármi mást, de nem féljünk tőlük, mert csodálatosan hatnak, általuk új életre kelnek az ételeink.

 

Hozzávalók:

• 0,5 kg tarja

• 4 db krumpli

• 2 db sárgarépa

• 1 db kicsike padlizsán

• 2 fej vöröshagyma

• 1 db paprika

• 1 db körte

• 2 db szilva

• 4-5 cm-es friss gyömbér

• fűszer: 1 kávéskanál édeskömény, ½ kávéskanál kömény, só, olívaolaj és egyéb fűszerek: rozmaring, kakukkfű

 

 

receept (1)

 

Elkészítés: A húst csíkokra vágom és a tepsibe teszem, meglocsolom olívaolajjal és rászóróm az előtte kis mozsárban összetört köményeket.

Jól összeforgatom és állni hagyom. A köményeknek csodás illatuk van, elképesztően jó ízük, és remek emésztésjavítók, ezért érdemes többször használni őket más receptekhez is.

A zöldségeket megtisztítom és kisebb darabokra vágom, így jobban átjárja őket a fűszerek íze. A friss gyömbért vékonyra szeletelem – mert megsütve ez az a rész lesz, amire mindenki vadászik a tepsiben.

 

 

receept (2)

 

A gyümölcsöket nem hámozom meg, mert így egyben maradnak a sütés után is míg édes karamelles levet eresztenek, amitől az egész tepsis zöldség nem szárad ki, hanem finom zamatos lesz.

A tepsibe rakom az összes éppen otthon lévő zöldséget, persze más zöldségeket is lehet használni. Megszórom jó bőven fűszerekkel és sóval, olívaolajjal meglocsolom, kézzel jól átforgatom az egészet, hogy mindent átjárjon a fűszer és a só.

Majd sütőbe teszem 200 fokra légkeverésre, úgy hogy az elején 25 percre alufóliával letakarom, aztán mikor puhulni kezd, akkor leveszem róla és 40 perc alatt ropogósra sütöm.

 

 

receept (3)

 

Géczy-Gaál Szilvia

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.