Újra az önkormányzat volt kénytelen fizetni az állam helyett, hogy zavartalan maradjon a háziorvosi rendelés

(Budaörs, 2023. december 8. – Budaörsi Infó/budaors.hu) A magyar egészségügy helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy még Budaörsön is komoly gondot jelent a háziorvos-utánpótlás – írták a város honlapján.

 

 

A 001. praxist ellátó Ravasz doktornő november 1-től nyugdíjba ment, de eddig még nem jelentkezett a helyére állandó háziorvos.

A háziorvosi rendelés folyamatos és zavartalan működése érdekében azonban sürgősen intézkedni kellett. Az ellátás folytonosságát tartós helyettesítéssel biztosította az önkormányzat.

Az október végén meghozott döntésükkel sikerült elkerülni, hogy a lakosság ellátás nélkül maradjon, és november 2-től is folyamatos legyen a rendelés.

A probléma megoldása érdekében az önkormányzat aktívan együttműködött a háziorvosi ellátás finanszírozásáért felelős Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, rendszeresen egyeztetve a szükséges lépésekről.

Az önkormányzat a praxis állandó betöltéséig a Ritter Med Bt-vel kötött szerződést, amely tartós helyettesítés formájában biztosítja a háziorvosi ellátást a 001. körzetben.

Mivel tartós helyettesítés esetén az állami alapkezelő nem finanszírozza a teljes összeget, az önkormányzat havi 1,2 millió forinttal egészíti ki a körzet ellátásának költségét.

A NEAK azonban – az előzetes egyeztetések és a Ritter Med Bt-vel megkötött szerződés ellenére – technikai problémákra hivatkozva teljesen elutasította a praxis novemberi finanszírozását. Így a hiányzó összeg másfél millió forint lett.

Az önkormányzat volt kénytelen pótolni ezt a novemberi bevételkiesést is, mert nem tartották megengedhetőnek, hogy bármilyen technikai hiba akadályozza a folyamatos háziorvosi ellátást.

Az önkormányzat továbbra is mindent meg fog tenni a budaörsiek folyamatos egészségügyi ellátásának biztosításáért – írták meg a város honlapján.

Ha szükséges, átmeneti segítséget is nyújt a finanszírozáshoz, annak ellenére, hogy ez alapvetően állami feladat.

 

(Budaörsi Infó/forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.