Felhívás a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében

(Budaörs, 2023. december 1. – Budaörsi Infó/budaors.hu) A hideg időjárás beköszöntével megnövekszik azok száma, akik a kihűlés miatt lelik halálukat. Az Önkormányzat kéri a lakosságot, hogy figyeljenek oda egymásra! Az Önkormányzat szükség estén támogatást tud nyújtani.

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének közleménye:

Tisztelettel felhívom Budaörs lakosságának figyelmét, hogy a hideg időjárás beköszöntével megnövekszik azok száma, akik a kihűlés miatt lelik halálukat.

Elsősorban a fedél nélkül élő hajléktalanok a leginkább veszélyeztettek. A drasztikus energia áremelések miatt különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.

Várhatóan jelentősen emelkedni fog azok száma, akik a lakásukat nem tudják megfelelően fűteni. Elsősorban az idősekre, betegekre, egyedülállókra kell fokozott figyelmet fordítani.

Az Önkormányzat szükség estén támogatást tud nyújtani. Törődésre, odafigyelésre, segítésre kérem fel a település lakosságát.

A szociális ellátásban közreműködő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szociális Szolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény és az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ munkatársai fokozottabban figyelnek ellátottaikra, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre, valamint az utcára szorult hajléktalanokra.

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 204/2018. (XI.14.) ÖKT számú határozattal, – hajléktalan személyek ellátására – a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződést.

Az ellátási szerződésben rögzítettek értelmében, a Budaörs területén életvitelszerűen élő és tartózkodó hajléktalanok igénybe vehetik a Szeretetszolgálat által működtetett nappali melegedő, éjszakai szálló, átmeneti szálló szolgáltatásait.

A közterületen, krízishelyzetben élő személyek (akik nem fogadják el az intézményi ellátás lehetőségét) élelmiszerrel, meleg teával történő ellátást biztosít a Szeretetszolgálat.

Felhívom Budaörs település lakosságának figyelmét a telefonos és személyes bejelentés lehetőségére, ha veszélyeztetett, magányos, idős, hajléktalan emberről szereznek tudomást.

Jelzéssel élhet az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központnál, munkaidőben 06/23-423-100 telefonszámon.

A Máltai Diszpécser Szolgálatnál (november 1-től március 31-ig) éjjel-nappal a 06/1-338-41-86 telefonszámon a 2-es gomb megnyomásával lehet krízishelyzetet bejelenteni, reggel 08:00 és éjjel 02:00 óra között (02:00-08:00 között az 1-es melléken tud jelzést tenni).

Hajléktalan személyek részére a Szociális Központ Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény (1118 Bp., Rimaszombati út 15/a.) nappali és éjszakai, valamint utcai szociális ellátást nyújt.

Telefonszáma: 06/1-206-72-46 A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu, a www.maltai.hu, a www.menhely.hu és a www.voroskereszt.hu honlapon.

A szociális intézményeink folyamatosan fogadják a lakosság felől érkező jelzéseket és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Aki anyagi helyzete miatt nem tud gondoskodni megfelelő fűtésről, téli tüzelőről, keresse fel a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodáját, ahol krízishelyzetére települési támogatást tudunk biztosítani.

(Titkárság elérhetősége: 06/23-447-935)

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.