Oxigént találtak a Vénuszon

A Vénusz nappali oldalán a szén-dioxid és a szén-monoxid fotolízisével atomos oxigén keletkezik.

 

 

A Vénuszról ismert, hogy nagyon lassan forog, egy nap a Vénuszon 243 földi napnak megfelelő ideig tart.

A Vénusz mezoszférájának és termoszférájának kulcsfontosságú elemét, az atomos oxigént a bolygó nappali oldalán a szén-dioxid és a szén-monoxid lebomlásával állítja elő, majd az éjszakai oldalra szállítja.

Az atomos oxigén fontos a Vénusz légkörének fotokémiája és energiaegyensúlya szempontjából, de a Vénusz nappali oldalán még nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

Az éjszakai oldali észlelések korábban a Vénusz éjszakai légfényének megfigyelésére korlátozódtak, ami a bolygó légkörének halvány fénykibocsátása.

Egy új tanulmányban Dr. Heinz-Wilhelm Hübers, a Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt és a Humboldt-Universität zu Berlin kutatója és kollégái a NASA Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) repülőgépének fedélzetén található German Receiver for Astronomy at Terahertz Frequencies (upGREAT) tömegspektrométerrel összesen 17 pontot elemeztek a Vénusz nappali és éjszakai oldalán egyaránt.

“A megfigyeléseket 2021. november 10-én, 11-én és 13-án kora este végezték” – közölték.

“Összesen 17 pozíciót mértek a Vénuszon: hetet a nappali oldalon, kilencet az éjszakai oldalon és egyet a terminátoron.” (A terminátor egy megvilágított égitest világos és sötét részét elválasztó vonal neve – a szerk.)

A kutatók minden megfigyelt ponton kimutatták az atomos oxigént, és úgy találták, hogy az 100 km körüli magasságban koncentrálódik.

A mérések alapja az atomi oxigén alapállapotának 4,74 terahertzes finomszerkezete volt.

Az oszlopsűrűségekben is találtak eltéréseket, a sűrűség maximumát a nappali oldalon regisztrálták.

“A megfigyelt átlagos Vénusz-kontinuum fényességhőmérséklet körülbelül 246 K, ami körülbelül 65-70 km-es magasságnak felel meg közvetlenül a felhőréteg felett” – mondták.

“Az atomos oxigén hőmérséklete körülbelül 156 K a nappali oldalon és körülbelül 115 K az éjszakai oldalon, ami körülbelül 100 km-es magasságnak felel meg”.

“A jövőbeni megfigyelések, különösen az antiszoláris és szubszoláris pontok közelében, de minden napzenitszögben is, részletesebb képet adnak majd erről a különös régióról, és támogatják a Vénuszra irányuló jövőbeli űrmissziókat, mint például a NASA DAVINCI missziója vagy az ESA EnVision missziója” – tették hozzá.

“A Föld és a Mars légkörében található atomos oxigén méréseivel együtt ezek az adatok segíthetnek jobban megérteni, hogy miben és miért különbözik ennyire a Vénusz és a Föld légköre”.”

Az eredményeket a Nature Communications című folyóiratban tették közzé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.