A nedves avar égetése és a (fa)hulladékkal történő fűtés is TILOS Budaörsön

(Budaörs, 2023. november 12. – Budaörsi Infó) A kerti hulladékot égetés helyett komposztáljuk vagy az FKF AGGLOMERÁCIÓ feliratú zsákokba helyezzük el, amelyet rendszeresen elszállítanak.

 

 

A nedves avar égetése és a (fa)hulladékkal történő fűtés is TILOS Budaörsön.

A kerti hulladékok ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet. Ez a legkörnyezetbarátabb és legolcsóbb megoldás.

Az értékes szervesanyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra.

Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, magas nedvességtartalom okozza.

A meggyújtott levélkupacok alatt sok hasznos állat is elpusztulhat pl. telelő sündisznók, katicabogarak.

 

 

kozossegikert2023 (2)

 

Másodsorban az FKF a szabályosan kihelyezett FKF AGGLOMERÁCIÓ feliratú zsákokat és az erős zsineggel összekötött ágakat elszállítja a házhoz menő hulladékszállításba bevont ingatlanok elől.

A nehezen megközelíthető telkeken kertészkedőknek is van módja a zöldhulladékot leadni a gyűjtőpontokon (szintén szabályosan bezsákolva, kötegelve), melyekről a térkép az alábbi linken található:

https://www.fkf.hu/budaorsi-hulladekgyujto-pontok-nehezen-megkozelitheto-ingatlanok-szamara

 

 

eth_zoldhulladek_szemetszallitas2_2021marc18_budaors_net

 

A beltéri tüzelőberendezésekben a kezeletlen fa és a papír kivételével TILOS minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, parketta stb.), rétegelt lemez, bútorlap, laminált padló, építési fahulladék (pl. gombaölőszerrel kezelt lécek, gerendák), színes, „fényes” papírhulladék, PET palack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

A felsoroltak elégetéskor káros, súlyosan mérgező anyagok kerülnek a levegőbe és a lakóház belső terébe is beszivároghatnak. Az ilyen hulladékok tüzelése veszélyes.

 

fust_fustolo_kemeny_futes

 

Magánszemélyek részére a kéményellenőrzés díjmentesen kérhető, melyet érdemes legalább 2 évente, lehetőleg fűtési időszakon kívül elvégeztetni: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

 

 

kemenysepro_ill

 

Megbízható helyről, száraz tűzifával ajánlott fűteni, szárazon kell tartani a tüzelőt, tető alatt, különben romlik a hatásfok és nő a légszennyezés.

Ha nem légszáraz fával fűtünk, akkor a meleg jelentős része a kéményen távozik a vízzel, illetve a vízből keletkezett gőzzel. Ráadásul a rossz égés következtében a kémény elkátrányosodik.

 

 

tuzifa

 

Ne kockáztassa életét, ne szennyezze környezetét!

A budaörsi önkormányzat 4/2011. (II.04.) önkormányzati rendelete:

https://www.budaors.hu/index.php?module=docs&action=getfile&id=2816  

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.