A miniszter azonnali hatállyal menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját

Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint a munkáltatói jogkör gyakorlója – 2023. november 6-án átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

 

 

Budapest, 2023. november 6. Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. MTI/Máthé Zoltán

Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – tették hozzá a közleményben.

 


 

A 444.hu cikke így foglalja össze az előzményeket:

„L. Simon Lászlót azután menesztették, hogy a Mi Hazánk kezdeményezésére a 18 éven aluliakat kitiltották a Nemzeti Múzeum 2023-as Nemzetközi Sajtófotó Kiállításáról, mondván, hogy annak LMBTQ+-tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Aztán kiderült, hogy az L. Simon László vezette múzeum nem tudja végrehajtani Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólítását, a tiltó táblák ellenére ugyanis a múzeum senkitől sem kérhet személyi igazolványt.

L. Simon időközben a sorban állókról készült fotóval köszönte meg Dúró Dórának a hírverést, erre pedig a Mi Hazánk képviselője egy olyan Facebook-posztban reagált, amiben már Orbán Viktort is megemlítette, finoman utalva arra, hogy rendes erőskezű vezető idején az ilyesmiknek következményei vannak. „L. Simon László nemhogy behúzná fülét-farkát, hanem még neki áll feljebb, mert a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben” – írta Dúró, hozzátéve, hogy ez nem lepte meg, mert „tudtuk korábbi, obszcén »versei« alapján is, hogy az aberrációhoz vonzódik”.

L. Simon László a napokban tette közzé Facebookon a Mandinernek írt cikkét, amiben azt írta, a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyitotta meg, miután látta a kiállított fotókat, pár sorral később pedig azt is fontosnak érezte megjegyezni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen támogatta a kinevezését.”

 


 

L. Simon László a felmentésére reagálva az MTI-vel azt közölte: „A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”.

A menesztett főigazgató közleményében felidézi, hogy az innovációs és kulturális miniszter hétfő reggel azért mentette fel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert – Csák János álláspontja szerint – szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.

L. Simon László felidézte, hogy a minisztérium egy korábbi levelében elismerte, hogy a tárca álláspontja szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merült fel.

„A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük” – hangsúlyozta L. Simon László.

„Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni” – zárta közleményét a MNM menesztett főigazgatója.

 

 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszél John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. október 20-án. MTI/Bruzák Noémi

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszél John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. október 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

 


Sajtónyilatkozat

Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.
Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.

Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.

L. Simon László


 

 

mnm_arany_janos_szobor3_2018jan

 

(Budaörsi Infó / mti / 444.hu / Facebook)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.