Bemutatták Karikó Katalin önéletrajzi könyvét

Bemutatták Karikó Katalinnak, az orvosi-élettani Nobel-díj egyik idei kitüntetettjének a Helikon Kiadó gondozásában megjelent, Áttörések – Életem és a tudomány című önéletrajzi könyvét szerdán a Magyar Tudományos Akadémián.

 

 

A szerdai budapesti könyvbemutatón Karikó Katalin gyermekkoráról felidézte, hogy Kisújszálláson szerény körülmények között, de összetartó, szerető családban nőtt fel olyan szülők gyermekeként, akik igyekeztek mindent megadni neki a sikeres boldoguláshoz.

A Nobel-díjas kutató elismeréssel szólt általános iskolai és középiskolai tanárairól, és kiemelte, hogy gimnáziumi biológiatanára, Tóth Albert volt az, “aki elhitette velem, hogy lehetek kutató”. A tudós felidézte, hogy Selye János könyvéből tanulta meg, hogy miként lehet a stresszt kezelni és a negatív történésekben a sok pozitívumot is meglátni.

Azoknak az embereknek is nagy köszönettel tartozom, akik megpróbálták az életemet megnehezíteni, mert általuk lettem ilyen kitartó és tanultam még többet – hangsúlyozta a biokémikus.

Mint mondta, pályája egyszerre áldás és átok, “mert soha nem hagy békén: valami mindig ott motoszkál az ember fejében”.

A kutatás olyan, mint a nyomozás: tele van izgalommal, folyamatos problémamegoldást igényel, és “az újabb nyomok még több kérdést vetnek fel, míg hirtelen összeáll a kép” – mondta Karikó Katalin, hozzátéve, hogy a kutatás során mindig oda kell figyelni a legkisebb részletre is, mert az oldja majd meg a problémát.

A kutatói pályához elengedhetetlen a fizikai és a mentális egészség, “élvezni kell azt, amit csinálunk és el kell benne mélyedni” – emelte ki.

“Ez a könyv egy régóta esedékes köszönet megfogalmazása mindazoknak – minden magyarországi tanáromnak és mentoromnak, valamint a kardiológia, az idegsebészet és az immunológia világhírű szakértőinek -, akiktől sokat tanultam, akik megengedték, hogy mellettük dolgozzak, akikkel együttműködve szereztem tapasztalatokat. Végtelenül hálás vagyok mindazért, amit tőlük kaptam, ez sokat számított a pályámon” – írta Karikó Katalin a könyv előszavában, hangsúlyozva azt is, hogy a tanáraitól tanulta meg az alapokat, amelyekre aztán később építhetett.

“A tanáraimtól tanultam meg, hogyan kell kérdezni, rácsodálkozni valamire, felfedezni valamit, önállóan gondolkodni. A tanáraimtól tanultam meg, hogyan haladjak előre: hogyan használjam fel a megszerzett tudást arra, hogy valami újat alkossak. A tanárok munkája tette lehetővé, hogy a háború utáni kommunista Magyarország egyik alföldi kisvárosában két munkás gyermeke jobban megértse a világot, hogy aztán a maga módján hozzájáruljon ahhoz, hogy a világ megváltozzon” – idézte fel a biokémikus.

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja, aki az írja: “Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot”.

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin Drew Weissmannal kapta megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.