Sütés-főzés kreatívan – Csirkemáj pástétom

(Budaörs, 2023. szeptember 24. – Budaörsi Infó) A májpástétomok lényege a gazdag fűszerezés és a krémes állag. Sok étterem előételei között ott szerepel valamilyen szárnyas májpástétom, kaláccsal és lekvárral, melyet otthon is egyszerűen el lehet készíteni.

 

 

A sok hozzávaló fűszer miatt talán bonyolultak tűnik, de elképesztően finom és ez tényleg csak egy félórás recept.

 

Hozzávalók:

• 25 dkg csirkemáj

• 1 db kisebb vöröshagyma

• 4 cl édes bor (portói vörösbor vagy konyak)

• 1 kávéskanál oregánó

• 1 kávéskanál kakukkfű

• 1 kávéskanál rózsabors

• friss bazsalikom

• 1 teáskanál mustár

• 5 dkg vaj

• 2 evőkanál tejszín

• olívaolaj, só

 

 

majasrecept (4)

 

Elkészítés:

A vöröshagymát apóra vágva olívaolajon félig megpirítom, majd ráteszem a kis darabokra vágott csirkemájat és az illatos fűszereket, ezeket kb. 8 perc alatt puhára sütöm. Hozzáteszek egy kevés édes portói bort, és így még kb. 3 percig főzöm.

Sót nem teszek hozzá csak a legvégén, mert attól kemény lesz a máj, és éppen ezért túl sokáig sütni sem szabad. Az édes portói bor vagy konyak (hagyományosan ezt tesznek bele) alkoholtartama a főzés során elillan, viszont az íze gazdagítja a pástétomot.

 

 

majasrecept (1)

 

A fűszereket bátran lehet variálni, aki nem szereti a kakukkfüvet, cserélje le majorannára. A rózsabors különlegesen finom ízt ad hozzá – egészen más mint a fekete bors –, ezért ezt nem érdemes lecserélni.

Mikor megpuhult a máj és a fűszerek is kiengedték a zamatukat, picit hagyom hűlni, majd az egészet egy botmixerrel pürésítem és hozzáteszem a vajat, a mustárt, és a kevés tejszínt, megsózom. Kis tálkákba vagy formákba tálalom, és a tetejét díszítem.

Most chilit, rózsaborsot és a harmadikra őrölt szerecsendiót tettem. Pár órára hűtőszekrénybe rakom, hogy teljesen kihűljön, az ízek összeérjenek és kikerekedjenek.

 

 

majasrecept (3)

 

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.