Új kezdeményezés Budaörsön – Mese Kávézó a Budaörsi Tanodában

(Budaörs, 2023. szeptember 15. – Budaörsi Infó) 2023. szeptember 24-én újabb programmal csalogatja, hívja a Budaörsi Tanoda a kicsiket és nagyokat.

 

 

Először szeptember 24-én, vasárnap délelőtt fél 11-kor vár minden meseszerető gyereket és felnőttet a Budaörsi Tanoda (Farkasréti u. 6/A) abba a Mese Kávézóba, amely ezentúl minden hónap egyik vasárnapján megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Sok ezer népcsoport él a földön, és történelme során mindegyik megteremtette a maga mesevilágát, amellyel a világ keletkezését, a természet változásait, az állatok viselkedését magyarázza.

Ezekből a mesékből nyomon követhető az is, milyen körülmények között éltek ott az emberek: tenger közelében? Folyóparton? Hatalmas erdők tisztásain? Hófödte hegyekben? Netán a hosszan tartó tél birodalmában?

Milyen tulajdonságot tartottak a legfontosabbnak? A bátorságot vagy az óvatosságot? A bölcsességet vagy a ravaszságot? Mit gondoltak a gazdagságról és a szegénységről?

Szeptember 24-én Endrődi Ágnes olvas fel egy arab népmesét, amely arról szól, hogy milyen veszélyek leselkednek az emberre, ha egy bosszúálló személy közelébe kerül, címe: A király és a fanza madár.

A történetet kis drámajáték segítségével mutatja majd be Endrődi Ágnes.

Tóth Anna zenetörténész, a program  egyik szervezője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Mese Kávézó vendégeit a mesék mellett valamilyen finomsággal is szeretnék megkínálni – úgy, ahogy egy kávézóhoz illik.

 

 

6tothannabudaorsino2019

 

„Hallani fogtok az ember teremtéséről, a napról és a holdról, növényekről, állatokról, bölcsekről és ostobákról, rútakról és szépekről. Olyan dolgokról is, amivel itt, a Duna mentén nem találkozhattok, de a mesék elétek varázsolják Afrika, a Távol-Kelet, Szibéria és más messzi vidékek legendáit.

S hogy kik olvassák majd fel ezeket a meséket? Nos, a Budaörsi NŐ megtisztelő címet viselő csoport tagjai kezdik a felolvasásokat. A későbbiekben természetesen tágulhat a kör, hiszen nincs jobb dolog annál, mint örömet szerezni a gyerekeknek.

Bizonyára mindannyian szeretitek a királyokról, királylányokról, királyfikról, hercegekről és hercegnőkről szóló történeteket.

Kellemes dolog elképzelni, milyen pompás palotában élnek, milyen káprázatos ruhában járnak, hogy semmire sincsen gondjuk, élvezik alattvalóik szeretetét. Higgyétek el azonban, az uralkodók sem tökéletesek és nagyon sok baj érheti őket, ha bölcsesség helyett a gőg, a nagyravágyás, a még gazdagabbá válás – netán a bosszúvágy – irányítja tetteiket.

A magyar népmesékből már ismertek jó néhány olyan történetet, amelyben szükség esetén az uralkodót is megleckéztetik az egyszerű emberek, vagy akár az állatok. Ismerjetek meg most hasonló történetet az arab mesevilágból is.”

 

A programon a részvétel ingyenes és nyitott!

 

 

Mese kávézó a budaörsi tanodában - 1

 

A Romano Glaszo együttes gyermekdalokkal színesíti majd a programot, és aki kedvet kap, az bátran be is szállhat a táncházba, amit a Budaörsi Tanoda munkatársai fognak levezényelni.

De lesz még rajzverseny értékes ajándékokkal, mézeskalács és „gyerekkávé” is.

 

 

IMG_4130



IMG_4128

 

 

Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy egy interaktív zenés műsorral készülnek.

 

 

romanoglaszohetlakatosgyorgy

 

“A Mese Kávézóban a gyereknek nemcsak a fantáziáját szeretnénk megmozgatni, hanem őket is, így a mesék mellett táncházzal is készülünk. 

Szeretnénk ebben a tanévben létrehozni egy gyerekekből álló csoportot, akikkel gyerekdalokat tudunk megtanulni és előadni. A Mese Kávézó ennek a projektünknek az előfutára. Aki jól érzi magát velünk a Kávézóban, azt majd szeretettel várjuk a gyerek énekcsoportunkban is.”

 

 

Mese kávézó a budaörsi tanodában - 1

 

 

A programok 12 óráig tartanak. 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak! 

A mesekönyvek, amelyekből felolvasnak majd a hónapok során, a Budaörsi Tanoda könyvtárában megtalálhatóak és bárki számára hozzáférhetőek lesznek.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.