Marhanyelves lepény lett idén az év strandétele

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét – jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján.

 

 

Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero’s hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.

Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.

Az idén először meghirdetett “jóárasított” étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf – Csillag Richárd és Sipos Norbert – is csatlakozott.

Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a “retró kínálat” megújításához.

Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket – ismertette.

Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.