A kő-hegyi kőtábla felújítására gyűjtenek Budaörsön

(Budaörs, 2023. július 17. – Budaörsi Infó) A Kő-hegyen található kőtáblát 2017-ben összetörték. Ennek felújítására gyűjt most a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány.

 

 

A Kő-hegyen lévő nagy keresztet a II. világháború után leszedték, a helyébe vörös csillagot tettek. 1956-ban ezt leszedték, a zászlótartó vaskonzolokkal együtt. Ezután a szikla tetején csak egy üreg maradt.

1995-ben a kereszt újból a helyére került, amit egy kitelepített német testvérpár készíttetett, és szállított haza szülővárosukba.

A kereszt újbóli felállítását több szervezet is támogatta, megáldásánál a testvéregyházak is részt vettek.

Ennek az eseményeknek az emlékét a szikla alján, egy emléktábla őrizte, amit sajnos 2017-ben összetörtek.

Ezt a táblát szeretné a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány  elkészíteni és a helyére visszaállítani.

 

 

kohegyrongalas19 (3)

 

A kő-hegyi kereszt a városunk szimbóluma, a keresztényeknek különösen sokat jelent, ezért kérik városaink testvéregyházait, hogy vegyenek részt a gyűjtésben.

A tábla elkészítéséhez az Alapítvány közleménye szerint közel 1 millió forintra lenne szükség. 

A tábla megáldását 2023. augusztus 9.-e 12 órára tervezik, közösen az összes felekezettel.

 


A Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítványnak van erre a gyűjtésre egy külön számlaszáma:

CIB 10702332-68390916-51300009

Közlemény: Kő-hegy emléktábla

Csekk formájában is lehet adományozni.


 

 

wendler_felujitas_kohegyitabla

 

A kápolna újjáépítésének tervei először csak 1996-ban fogalmazódtak meg, majd miután a következő évben a Mária-szobor visszakerült Budaörsre, a helyi német nemzetiségi önkormányzat a németországi testvérváros, Bretzfeld lakóinak segítségével kezdett adománygyűjtésbe.

Az új alapkövet 2003-ban, napra pontosan 148 évvel az első alapkőletétel után rakták le, és a felszentelésre is napra pontosan az eredeti felszentelést követően 148 évvel, 2003. október 15-én került sor.

Egy évvel később felszentelték a kápolna harangjait és a mellette álló Szentháromság-szobrot, Rákos Péter szobrászművész alkotását is. 2006-ban elkészült a kápolnához vezető lépcsősor, 2008. szeptember 14-én pedig Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári megyés püspök megáldotta a kápolna bal oldalán álló, Seregi József által újjáalkotott Kőkorpuszt, amelynek elődje szintén a kitelepítés után pusztult el.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.