Sütés-főzés kreatívan – Petrezselymes brokkoli krémleves

(Budaörs, 2023. július 2. – Budaörsi Infó) A krémlevesek sorában a zöld színű brokkoli krémleves a favorit nálunk. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Könnyű, elképesztően finom és egészséges.

 

 

Bár mi imádjuk a brokkolit minden formában, de így levesként elkészítve talán az is megkóstolja, akinek fenntartásai vannak a borzos fejű brokkolival. A nyári időszakban egy nagy adag friss petrezselymet is teszek bele, amitől igazán különleges ízvilágú lesz.

 

 

Hozzávalók:

• 1 nagy fej brokkoli

• 1 csokor petrezselyem

• 1 db kisebb fehérrépa (elhagyható)

• 1 db zöldségleves kocka

• 250 ml tejszín (rizstejszínt használok)

• só, sok őrölt szerecsendió és 8 db nagyobb babérlevél

• 2 evőkanál olívaolaj • reszelt sajt

 

 

brokkolives (1)

 

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedem, kisebb darabokra vágom és egy lábasba teszem a babérlevéllel együtt illetve a vékony szeletekre vágott zsenge fehérrépával majd felöntőm annyi vízzel, hogy épphogy ellepje és gyorsan felforralom.

Mivel a brokkoli a puffasztó zöldségek közé tartozik, ezért teszek bele jó sok babérlevelet (valahogy nagyrészt semlegesíti ezt a hatását) illetve plusz egy trükköt alkalmazok: a pár perc alatt felforrt vizet leborítom róla és újra felengedem vízzel.

 

 

brokkolives (4)

 

Ebbe már beleteszem a zöldségleves kockát, a friss zöld petrezselyem levelek felét és megsózom. Fontos, hogy tudjam hány darab babérlevelet tettem bele, mert mielőtt összeturmixolom ki kell szedjem belőle mindet! (nem lehet a leveleket összeturmixolni)

Mikor a brokkoli jó puhára megfőtt a leves (víz) kb. felét leöntöm róla és megfelelő edényben a maradék zamatos petrezselyemmel jó alaposan botmixerrel összeturmixolom. Így egy sűrű krémet kapok, amihez aztán visszaöntöm az főzőlevest – annyit, adagolva amennyire hígra szeretném készíteni a krémlevest. Végül beleöntöm a tejszínt és jó sok illatos szerecsendiót reszelek hozzá, sóval ízesítem, picit összeforralom.

A legvégén teszek bele 2 evőkanál olívaolajat, mert ettől lesz igazán szép fénye a levesnek és az ízeket is remekül összehangolja. Tálaláskor a tetejére parmezánt vagy más finom sajtot reszelek.

 

 

brokkolives (2)

 

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.