Kína a legnagyobb lyukat ássa

A térségében zajló fúrási projekt várhatóan több mint egy évig tart, és fejlett technológiákat tesztelnek majd.

 

 

Kínai tudósok kedden megkezdték az ország legmélyebb fúrását a nyersanyagokban gazdag Hszincsiang régióban – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A fúrás, amelyet a China National Petroleum Corporation (CNPC) végez, a földkéreg több mint 10 rétegén halad át, és 10 ezer méterrel a felszín alatt éri el a kréta rendszert – egy 145 millió évvel ezelőtti kőzetréteget.

A projekt célja, hogy információt szolgáltasson a bolygó belső szerkezetéről, és lehetőséget ad a fejlett mélyfúrási technológiák tesztelésére. A helyszín az északnyugat-kínai Hszincsiangban, a Tarim-medence területén található.

“A fúrási projekt építési nehézsége egy nagy teherautóhoz hasonlítható, amely két vékony acélkábelen halad” – mondta a Kínai Mérnöki Akadémia tudósa, Szun Jinsseng a Hszinhua-nak. A fúrás várhatóan 457 napot vesz igénybe.

Bár a 10 000 méteres lyuk rendkívül mély, elmarad az Oroszország által 1989-ben 12 262 méter mélyre fúrt Kola szupermélyfúrástól.

XI Csin-ping kínai elnök 2021-ben egy beszédében arra ösztönözte a nemzet vezető tudósait, hogy folytassák a mélyben, a földfelszín alatt történő további kutatást, amelynek célja a kívánatos ásványi és energiaforrások azonosítása, valamint a jövőbeli természeti katasztrófák kockázatának felmérése.

A Hszinhua jelentése szerint Kína nemrég indította első civil űrhajósát a világűrbe a Góbi-sivatagból. Az ország 2030-ra tervezi, hogy űrhajósokat küld a Holdra, és már kiépített egy “földközeli űrállomást és egy körutazásra alkalmas szállítórendszert” – árulta el hétfőn a Kínai Emberesített Űrügynökség igazgatóhelyettese, Lin Hszi-csiang.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.