Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet egy kaliforniai könyvtárba

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet egy kaliforniai könyvtárba – adta hírül a The Guardian című brit napilap online kiadása.

 

 

Benson Lossing az Egyesült Államok története című könyvét 1927-ben kölcsönözték ki, és májusban vitték vissza a St. Helena-i könyvtárba.

A kikölcsönzés idejében a késedelmi pótlék öt cent volt, vagyis a könyvet visszaszolgáltató Jim Perry elvileg 1756 dollárral (610 530 forint) adósa a könyvtárnak, amely azonban 2019-ben eltörölte a bírságot.

A St. Helena Star című helyi lap szerint Perry a kötetet elhunyt felesége, Sandra egyik könyvekkel teli dobozában találta meg. A férfi azt közölte, biztos benne, hogy a Sandra nagyapja, a néhai John McCormick kölcsönözte ki a művet.

Benson Lossing alkotását a könyvtár az épület bejáratánál, üvegvitrinbe téve állította ki.

A Guinness Rekordok szerint a legkésőbb visszaszolgáltatott könyv a Cambridge-i Sidney Sussex Egyetem tulajdonában van. A latin nyelven írt, a mai Németország északi részéről szóló Scriptores rerum Germanicarum septentrionalium, vicinorumque populorum diversi címet viselő művet 1668-ban kölcsönözte ki Robert Walpole ezredes, Sir Robert Walpole, Nagy-Britannia későbbi miniszterelnökének édesapja. A könyvet 287 év múlva, 1956 januárjában vitték vissza.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.