Sütés-főzés kreatívan – Marinált kápia paprika

(Budaörs, 2023. április 2. – Budaörsi Infó) A férjem mamája hétvégenként sokszor készített a családi reggelikre sült paprikát. Marinált paprikát is ott ettem először, így amikor én sült paprikát készítek, a fantasztikus illat ezeknek a reggeliknek az emlékét is felidézi.

 

 

Ahogy én készítem, az már nem a mama erdélyi receptje alapján van, hanem a balzsamecettől inkább picit olaszos ízvilágú.

Marinálni (vagyis fűszeresen pácolni, savanyítani) szinte bármilyen sült zöldséget lehet ezzel az eljárással (például: gomba, cukkini).

Az olaszoknál népszerű előételként fogyasztják.

 

Hozzávalók:

 

– 6-8 db kápia paprika (más piros paprikával is jó)

– 5-6 evőkanál olíva olaj

– 3 evőkanál balzsamecet (vagy borecet)

– 1 evőkanál balzsamecet krém (opcionális)

– só, fűszerek: bors, oregánó

 

 

recepT_marinaltpaprika (1)

 

Elkészítés:

 

A paprikát sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 200 fokon légkeveréssel kb. 30-40 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a paprika héja helyenként fekete hólyagos, így picit füstös íze lesz, de belül az édes szaftos húsa még nem ég meg.

 

 

recepT_marinaltpaprika (5)

 

Letakarom fóliával és 10 perc pihentetés után egy kis pepecselés jön: a magházat kiszedem és amennyire lehet a magokat kikaparom, a megpuhult külső héját könnyen lehúzom.

A héj nélküli sült paprikát nagyobb darabokra vágom és egy üveg tálba teszem. Felöntöm jó sok natúr olíva olajjal (nem extra szűzzel), hogy jól át tudjam benne
forgatni a paprikát és megsózom. Aki itt meg szeretne állni, nyugodtan megteheti, mert már itt is finom, de a lényege a marinálásnak az ecet és a további fűszerek.

Fehérbor ecettel is tökéletes, bár szerintem a legfinomabb igazi balzsamecettel. Ebből ízlés szerint teszek hozzá, kevés oregánóval jól összekeverem. Nagyon szeretek hozzá még 1 nagy ek. balzsamecet krémet tenni – a fügés a kedvencem –, ettől az intenzíven és gazdagon fűszeresen karamellizált krémtől még zamatosabb lesz a sült paprika.

 

 

recepT_marinaltpaprika (4)

 

Máris lehet kenyérre tenni, de ha van idő akkor 1 órára beteszem a hűtőbe, hogy teljen összeérjenek az ízek. Sütést követően gyorsan elkészíthető, semmi faksznit nem igénylő recept. Hűtőben hosszan eláll.

Imádom pirítós kenyérrel és finom sajtokkal enni, vagy összeturmixolva paprikakrémként, de időnként a natúr humuszba keverem, és persze pompás sült húsok mellé is, köretként.

 

 

recepT_marinaltpaprika (3)

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.