Megjelent az idei OTKA pályázat 13,5 milliárd forinttal a magyar kutatások támogatására

Az egyéni kutatók, kutatócsoportok összesen 13,5 milliárd forintra pályázhatnak 2023-ban az OTKA programban, amely a kutatási projektek megvalósítását, kimagasló tudományos eredmények elérését, új módszerek és eljárások kidolgozását segíti – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

 

 

Mint a közleményben kiemelik, az immár 37 éves múltra visszatekintő OTKA program célja, hogy a kutatások támogatásán keresztül hozzájáruljon a tudomány fejlődéséhez, erősítse a magyar tudósok és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét, versenyképességét.

Idén újabb 13,5 milliárd forint áll rendelkezésre olyan kutatások támogatásához, amelyektől kimagasló tudományos eredmények elérése, új módszerek és eljárások kidolgozása, a természeti és társadalmi jelenségek mélyebb megismerése várható.

„A hazai tudomány fejlődése, a magyar kutatók és kutatási intézmények kiválósága és versenyképessége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére Európa top 10 innovátora közé kerüljön” – idézi a közlemény Hankó Balázst, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, aki hozzátette: a program követelményei között kiemelt hangsúlyt kap a publikációs teljesítmény, hogy a támogatott projektek eredményei széles körben láthatóvá váljanak.

Az előző, 2022. évi OTKA felhívásra mintegy 1400 pályázat érkezett, közülük 365 projekt nyert támogatást összesen 13,2 milliárd forint értékben.

Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló pályázat idén is a megszokott kategóriákat követi. A Posztdoktori kiválósági program karrierjük korai szakaszában támogatja a tudományos fokozatukat 5 éven belül megszerzett fiatalokat, míg a Fiatal kutatói kiválósági program már a saját, önálló kutatási téma elindításához és az önálló kutatócsoport létrehozásához ad segítséget. A tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok a Kutatói témapályázat keretében igényelhetnek támogatást. Emellett külön alprogram segíti a magyar-szlovén nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatások támogatását.

A pályázatot kiíró és lebonyolító Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal továbbra is nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a támogatott projektek minél egyszerűbb adminisztrációval, rugalmas költségelszámolással valósulhassanak meg, annak érdekében, hogy a kutatók elsősorban a kutatási eredményekre tudjanak koncentrálni.

Fontos követelmény a színvonalas publikálás, hogy a pályázati támogatásból létrejött kutatási eredményeket ne csak egy szűk szakmai réteg ismerje meg, hanem a nemzetközi tudományos közösség, sőt a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak. A nyertes kutatók feladata, hogy publikációikat a nyílt hozzáférés (Open Access) jegyében térítésmentesen elérhetővé tegyék. Az OTKA támogatási rendszer ennek költségeire is projektenként elkülönített fedezetet biztosít.

A részletes pályázati kiírás az NKFIH honlapján érhető el. Az eredményhirdetés 2023 októberében várható, a nyertes projektek 2024. január 1-jétől indulhatnak el – közölte a KIM.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.