A zöldhulladék-égetés veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

A zöldhulladék-égetés veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem azt követően, hogy márciusban országszerte már 543 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

 

A lángok fellobbanása általában zöldhulladék-égetésre vezethető vissza, és már 603 futballpályányi terület égett le a hónapban – tartalmazza a közlemény.

Felhívták a figyelmet arra: ha bárki a kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete.

Az összegyűjtött zöldhulladékot pedig kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni – tették hozzá.

Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés.

Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot – ismertették.

Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, a tüzet soha ne hagyja felügyelet nélkül, legyen a közelben oltóvíz, legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet – javasolták, megjegyezve: ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.