Megszűnhet az orvosok kötelező kamarai tagsága egy törvénymódosítás nyomán

Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvénymódosítás az elfogadása esetén megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát és kimondja, hogy kamarai tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége szerint a kormány “durva támadást” indított a köztestület ellen a hétfőn beterjesztett törvényjavaslatával.

 

 

Egy, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága által hétfőn elfogadott módosító javaslat véleményezési jogot biztosítana a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) a szakmai-etikai szabályok felett, amelyek megalkotásának jogát egy friss kormányzati törvényjavaslat elvenné a szakmai testülettől.

A szabályokat eddig a kamara alkotta meg, ám ennek jogát az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak adja a Belügyminisztérium hétfőn beterjesztett javaslata.

Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását különleges eljárásban tárgyalja a Ház, így arról várhatóan már kedden döntenek, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága pedig hétfőn este folytatta le a részletes vitát, és fogadta el a módosító javaslatot.

A törvénymódosítás az elfogadása esetén megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát. Kimondja, hogy kamarai tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

Gréczy Zsolt (DK) a bizottság ülésén – egyetértve Kanász-Nagy Mátéval (LMP) – azt mondta: az előterjesztés bosszú az orvosi kamara ellen, és veszélyezteti az egészségügyi ellátás biztonságát. Balla György (Fidesz) erre azt felelte: a javaslat éppen az ellátás biztonsága érdekében született, ugyanis számos orvos szerint a kamara viselkedése ellehetetleníti a munkájukat.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára kijelentette: nem dolgozhat az az orvos, akinek kamarai tagságát az orvosi kamara felfüggeszti vagy megszünteti. A kamara egy orvos egzisztenciáját sem veszélyeztetheti – szögezte le.

 


MOK: a kormány durva támadást indított a kamara ellen

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége szerint a kormány “durva támadást” indított a köztestület ellen a hétfőn beterjesztett törvényjavaslatával. Bejelentették, minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak.

 

Kincses Gyula kamarai elnök hétfő délután sajtótájékoztatón reagált a Belügyminisztérium (BM) által beterjesztett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását célzó javaslatra.

A BM azt közölte, a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

“A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írta a BM a közleményben, tudatva: a törvényjavaslat célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése.

A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint “valótlan indokokkal, hazugságokkal, nem valós információk alapján indított a kormány nagyon durva támadást a kamara ellen”.
Hozzátette: a kormány “mondvacsinált” ürüggyel próbál egy önálló, az orvosokat képviselő kamarát csorbítani.

Kincses Gyula kiemelte: az a “nyomásgyakorlás”, amit meghirdettek, nem valami ellen szól. Egy működőképes alapellátás ellehetetlenítése miatt emeltek szót.

A MOK elnöke közölte azt is, minden szóba jöhető jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni, hitelrontásért pert fognak kezdeményezni a Belügyminisztériummal szemben. Jogászokkal, nemzetközi jogban is jártas kollégákkal végigveszik, milyen jogi lehetőségük van – mondta.

Svéd Tamás kamarai titkár az ötvenes éveket időző koncepciós eljárásnak minősítette a BM eljárását. “Nincs tárgyalás, ítélet van” – összegezte Svéd Tamás a minisztérium törvénytervezetében foglaltakat.

Úgy vélte: a kamara eddigi lépései eredményesek voltak, és nem sikerült a kormányzatnak az eredeti, erőltetett ütemben végigvinni az alapellátási rendszer megújítását, ez válthatta ki a mostani kormányzati lépést.

    Álmos Péter, a kamara alelnöke azt mondta, a kormány “támadása” nem a kamara, hanem az orvosok ellen irányul. “Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat” – fogalmazott.

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége azt kéri az orvosoktól: aki komolyan gondolja, adja be az önként vállalt túlmunkaszerződés felmondását, valamint azt, hogy erősítsék meg a kamarai tagságukat, ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, és küldjenek tiltakozó leveleket a Belügyminisztériumnak.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.