MÁV: Vonatozni igen, hévezni nem lehet majd Budapesten belül vármegyebérlettel

Látszólag ellentmondott egymásnak a vármegyebérletek Budapesten belüli használhatóságáról a MÁV és a kormány, előbbi azonban a kérdésünkre megerősítette: a vonatokra nem kell majd Budapest-bérlet a vármegyebérlet mellé, a HÉV-re viszont igen.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette be, hogy májustól érkezik a tömegközlekedésbe két új bérlettípus: a vármegyebérlet és az országos bérlet, előbbi értelemszerűen egy-egy vármegyében lesz korlátlanul érvényes, utóbbi az egész országban. Mivel a helyközi közlekedésről van szó, az új bérletek a MÁV-START és a MÁV-HÉV, a GYSEV, illetve a Volánbusz járatain lesznek használhatók, a helyi közlekedési társaságok járatain nem. Azt azonban a MÁV szombati közleménye külön hangsúlyozta, hogy a helyközi járatokra Budapesten belül is elég lesz a vármegyebérlet, külön Budapest-bérletet ezekre nem kell venni. Hétfőn viszont megjelent a témában egy kormányhatározat, amely ennek ellentmondani látszott, ahogy erre mi is utaltunk az új bérletek pozitívumait és negatívumait elemző cikkünkben.

MÁV szombati közleményében erről a kérdésről ezt lehetett olvasni: „A Pest vármegyei bérlet illetve az országbérlet a BKK járatain sem érvényes, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni.” A hétfői Magyar Közlönyben megjelent 1036/2023. (II. 20.) kormányhatározatban viszont az a kitétel szerepelt, hogy a kormány „egyetért a helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti személyszállítási közszolgáltatások – Pest vármegye esetében Budapest közigazgatási határáig – egységes igénybevételét biztosító helyközi ország- és vármegyebérlet koncepciójával”. Más erről nem derült ki, mert ez a határozat még csak az új bérlettípusok bevezetéséhez szükséges intézkedések előkészítésére hívta fel az illetékes minisztereket, azaz részletek nem derültek ki belőle.

Ez a látszólagos ellentmondás azonban sokakat érint, hiszen a Pest megyei vármegyebérletet legnagyobb számban várhatóan épp az agglomerációból Budapestre ingázók fogják használni. Ezért megkértük a MÁV-ot, hogy segítsenek tisztázni a kérdést. Segítettek:

„Nincs ellentmondás. A vármegye- és országbérletek nem lesznek érvényesek a helyi járatokon, ám a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet is kellene váltaniuk a közlekedéshez. Fontos azonban tudni, hogy a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kékbuszokon csak Budapest közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK-jegyekre vagy bérletekre is.”

Ezek szerint tehát az agglomerációból ingázóknak ezen a téren nem hoz változást az új bérlettípus: a vármegyebérlet ugyanúgy elég lesz a vonatokon és a Volánbusz járatain Budapesten belül is, mint eddig, a HÉV-járatokra azonban a főváros közigazgatási határán belül Budapest-bérletet kell váltaniuk.

forrás: telex.hu

https://telex.hu/belfold/2023/02/24/mav-pest-megyei-varmegyeberlet-budapesten-belul-vonat-hev-budapest-berlet

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.