NÚSZ: több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ)  közleményében.

 

 

Tapasztalataik szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra, tavaly január 31-ig körülbelül 1,5 millió darab 2022-es éves – országos és megyei – pályamatricát vásároltak, aminek mintegy 13 százalékát, mintegy 190 ezer darabot a hónap utolsó két napján vettek meg a közlekedők – írják a közleményben.

Ismertették, hogy a 2023-as éves országos és megyei matricákból 2023. január 29-ig kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiség kevesebb, mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt éves vignetta mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők – tették hozzá.

Az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell benyújtani az igénybe vételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz, vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához – olvasható a közleményben.

A mentességi körbe tartozó járműveknél nem kell úthasználati díjat fizetni. Ez a lehetőség olyan járművekre vonatkozik, mint például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek.

A kedvezmény, azaz a részleges díjmentesség lényege, hogy a jogosultak a D2 díjkategóriába tartozó gépjárművükkel D1 díjkategóriájú pályamatrica megváltásával használhatják a hazai e-matrica-díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot. Ezt a lehetőséget a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak vehetik igénybe.

Fontos, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani, jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg – tájékoztatott a NÚSZ.

A szolgáltató autópálya-matrica vásárlásához saját nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig. A nemrégiben megújult, mobilra optimalizált oldalon az e-matrica könnyen és gyorsan beszerezhető, és a folyamat során kategóriaválasztó is segíti a vásárlót a járműre érvényes díjkategória eldöntésében – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.