Sütés-főzés kreatívan – Padlizsánkrém

(Budaörs, 2023. január 22. – Budaörsi Infó) Vannak kedvenc zöldségeim, az egyik a padlizsán. Szerintem egy pompás színű, elegánsan szép, karakteres ízvilágú, változatosan elkészíthető zöldség. A belőle készült finom krém kiváló hétköznapi reggeli pirítóssal vagy akár egy szülinapi bulin mártogatósként zöldségekkel is remekelni fog.

 

 

Hozzávalók:

 

1 nagyobb padlizsán (most 3 kicsiből készítettem)

kb: 1 dl olívaolaj

1/2 fej vöröshagyma

1 evőkanál mustár

2 evőkanál majonéz

1 kávéskanál citromlé

só és fűszerek: oregánó vagy borsikafű, friss petrezselyem

 

 

padlizsankrem2

 

Elkészítése:

A padlizsánt alufóliával letakart tepsire helyezve beteszem a sütőbe és 190 fokon kb: 40 percig sütöm. Akkor jó, ha konyharuhával megnyomom és nagyon puha minden része.

Miután picit kihűlt összeesik és könnyedén lehúzom róla a héját.

A puha sült padlizsánt beleteszem egy tálba a picit feldarabolt hagymával, olajjal, sóval együtt és kézi botmixerrel krémesre keverem. A keverés közben szépen kivilágosodik a krém és kezd nagyon jó illata lenni a hagymától.

Ezután hozzáadom a kevés mustárt, a majonézt és egy picike citromlevet, illetve a friss petrezselymet. Ezek az ízek gazdagítják és szuper jól passzolnak a padlizsánhoz. Én még egy kevés oregánóval megszóróm a tetejét.

Igazából ennyi, kész is van! Már így langyosan is isteni finom ropogós pirítóson, de hűtőben hosszan eláll, hidegen is remek.

Én olívaolajjal készítem, de nem extra szűzzel, mert azzal keserű lesz, de tökéletes napraforgó olajjal is. Elég sok olajat felvesz, attól lesz igazán krémes, úgy működik mint a majonéznél. A hagymával érdemes óvatosan bánni, mert ha sok, nagyon elnyomja a padlizsán ízét. Ezért érdemes előbb kisebb darabbal kezdeni, és kóstolás után adni hozzá a többit. Én a fokhagymát egy ideje nem szeretem, de aki igen, az bátran tegyen bele 1 gerezdet, attól igazán ütős lesz.

Lehet a fűszerezésével még tovább kísérletezni. Én most egy buliba kétféle verziót viszek. Az egyik feléhez raktam még curryt, több citromot és friss koriandert.

Jó étvágyat!

Szilvi

 

 

padlizsankrem

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.