Sütés-főzés kreatívan – Diós koszorú

(Budaörs, 2023. január 15. – Budaörsi Infó A barátnőmmel éveken át közösen sütöttük. A fiam idén is mondta, hogy ezt feltétlenül készítsem el, mert nálunk ez az isteni finom és illatos diós kalács a család kedvenc karácsonyi reggelije fahéjas kávéval.

 

 

Ugyan nem egy ‚hipp-hopp összedobom’ recept, mert élesztős tésztát kell készíteni, ami figyelmet és munkát igényel, de nem is annyira bonyolult mint elsőre tűnik. A végeredmény pedig óriási siker lesz: két darab gyönyörű kalács, amitől mindenki el fog ájulni.

 

Hozzávalók:

• 30 g élesztő / 100 g cukor

• 3 dl tej / 500 g finomliszt

• 2 tojás / 1 csipet só

• 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék /100 g margarin

 

 

dioskoszoru2

 

Hozzávalók töltelékhez:

• 150 g margarin / 300 g dió 2 evőkanál liszt, 80 g barnacukor

• Plusz a tetejére: 1 kiskanál olaj, 2 tojássárgája és 3 evőkanál mandulaforgács

 

 

dioskoszoru3

 

Elkészítés:

A tésztakészítéshez az élesztőt egy kiskanál cukorral és 1 dl tejjel felfuttatom, majd az átszitált liszt közepébe teszem és összekeverem kevés liszttel és letakarva 10 percig kelesztem. A maradék tejet elkeverem a tojásokkal, a maradék cukorral, a sóval, a mézeskalács fűszerrel és az olvasztott margarinnal. 10 perc után a liszthez adom és hólyagosra dagasztom, amíg szép sima világos tésztám lesz, ami elválik a pulttól.

„A hólyag a tészta lelke” – mondta mindig a nagymamám. A töltelékhez a dió felét ledarálom, a másik felét darabosra vágom (vagy aprítógépben rövid ideig aprítom, így lesznek benne nagyobb darabok és finomabbra darált rész is). A diót összekeverem a vajjal vagy margarinnal, a barnacukorral és a liszttel.

A tésztát lisztezett munkalapon ketté osztom. Az egyiket téglalap alakúra kinyújtom és amennyire lehet egyenletesen rákenem a töltelék felét. Majd feltekerem és ügyesen, óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a diós kígyót, amiből karikát formálok és a két végét jól összenyomkodom.

És most jön a mutatvány! Nagyon éles késsel 4-5 cm-enként mélyen bevágom, de nem vágom át teljesen a tésztát. A vágás mentén a szeleteket felváltva – az egyik kifelé a másik befelé – széthúzom, majd konyharuhával letakarom. Ezt a folyamatot a tészta másik felével is megcsinálom.

 

dioskoszoru.4jpg

 

Meleg konyhában 20 perc kelesztés után a szép koszorúkat megkenem olajjal összekevert tojássárgával, amitől a kalács gyönyörű aranybarna színben fog pompázni, és hogy tényleg ünnepi legyen, jó bőven megszóróm szeletelt mandulával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.

Ha nagyon pirulna, akkor a tetejére teszek egy alufóliát az utolsó 10 percben. A töltelékből egy kevés kifolyhat, de ez nem baj, azért van ott a sütőpapír. Érdemes megvárni míg kihűl, és utána nem kell vágni, csak kézzel egy-egy darabot tépni. Mennyei finom.

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

dioskoszoru

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.