A közjegyző segít – A hagyatéki eljárással bejelentett igények I.

(Budaörs, 2023. január 2. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Folytatjuk a hagyatékkal szembeni különböző igényekről szóló beszélgetést dr. Szécsényi-Nagy Kristóf budaörsi közjegyzővel. A hagyatéki eljárásban bejelentett igényekről írtunk már korábban, ezt a témakör folytjuk a hagyatéki eljárás során bejelentett egyes tulajdoni igényekkel.

 

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a hagyatéki eljárás során olyan jellegű igények is előfordulhatnak, amelyeket arra alapítanak, hogy a hagyatéki leltárban szereplő egyes vagyontárgyak nem az örökhagyó tulajdonát képezik.

Egy tipikus eset erre az, amikor valaki azt állítja, hogy a hagyatéki leltárba felvett ingatlan, vagy akár ingóság valamilyen okból nem az örökhagyó hagyatékához tartozik, hanem az ő tulajdona. Ez akkor szokott előfordulni, amikor egy ingatlan van a hagyatékban, és egy kívülálló személy azt álltja, hogy ő az örökhagyótól elbirtokolta, vagy valamilyen más jogcímen megszerezte azt.

 

Milyen jogcímeken lehet megszerezni egy ingatlant?

„Van az elbirtoklás, a hozzáépítés, a harmadik tipikus eset pedig amikor kötöttek egy adásvételi szerződést, de az örökhagyó haláláig ennek az ingatlannak a nyilvántartási bejegyzése nem történt meg. Az elbirtoklás azt jelenti, hogyha én egy ingatlant megszakítás nélkül 15 évig sajátomként használok, akkor ez az én tulajdonomba kerül, attól függetlenül, hogy az az ingatlan-nyilvántartás szerint más tulajdona.

Ebben az esetben több lehetőség van arra, hogy ezt az állapotot rendezzék. Az egyik, hogyha a felek megállapodást kötnek. A másik eset, amikor a felek perre mennek, a harmadik helyzet pedig akkor áll elő, hogyha közben a bejegyzett tulajdonos elhalálozik. Ilyenkor a hagyatéki eljárást sok esetben az elbirtokló indítja el, hogy az örökösökkel szemben tudja érvényesíteni az igényét. Ebben az esetben lehetőség van békésen, közjegyző előtt rendezni ezt a kérdést.

Például, ha van egy kaszáló, ami nem a mi családunk tulajdona volt, de apám 10 évig kaszálta és meghalt, viszont én is folytatom a terület rendben tartátást, akkor ezek az évek összeadhatóak. Ebben az esetben a hagyatéki eljárásban akkor lehet ezt békés úton rendezni, ha a felek között van megállapodási hajlandóság, és ha az örökhagyó haláláig már bekövetkezett ez a 15 év.”

 

 

haz_epiteszet_palyazat_ingatlan_tervezes

 

Mit tehetünk akkor, hogyha az örökhagyó halála után telik csak el a 15 év?

„Ha az örökhagyó halála után következik be a 15 év, akkor a hagyatékot át kell adni az örökösöknek, de utána közjegyző előtt van lehetőség egy külön eljárásban megegyezni erről. Abban az esetben, ha az örökösök vitatják az elbirtoklás tényét, akkor nincs más megoldás, mint a bíróság.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a rég elfeledett földek tekintetében általában az örökösök hajlandóak elismerni az elbirtokló igényét, egyszerűen azért, mert nem szeretnének az adott földdel foglalkozni. Ha az elbirtokló átvállalja az elbirtoklás költségét, akkor gyakori a megállapodás.”

 

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 

Tudna mondani egy érdekes példát az elbirtoklásra a környéken?

„A XII. kerületben tudok egy telekről, amelyet a szomszéd lényegében rendszeres fűnyírással szerzett meg. A fent említett szomszéd a sajátja mellett lévő üres telket elkezdte művelni. Többször látványosan fát vágott, füvet nyírt, még kerti partit is rendezett, ahová sok barátját meghívta.

Eltelt 15 év. Több száz tanúja volt, akik bizonyították, hogy ő használta a területet. Így tudta megszerezni az üres telket, amire később egy kétlakásos társasházat épített.

Sokan nem tudják, de a tulajdonjog nem csak jog, hanem kötelezettséggel is jár. Jár egy társadalmi felelősség is vele. Rendben kell tartani a területet, fel kell seperni, a havat el kell lapátolni a járdán. A jog úgy gondolkodik, hogyha valakit nem érdekel a saját ingatlana, akkor a közösségnek az a jó, ha valaki használja azt. Így szerezhet valaki egy kis szerencsével és fűnyírással akár egy építési telket.”

 

 

hazak_ingatlan_budaors (4)

 

Ha elbirtoklási ügyben érintett, forduljon bátran közjegyzőhöz, mert a kérdést jogvita nélkül is lehet rendezni, ami nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is egy pernél.

(A témát a Budaörsi Infó januári nyomtatott számában folytatjuk!)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.