Neuropátia-szűrés indult a diabetológiai szakrendelésen – Budaörsieknek közfinanszírozott

(Budaörs, 2022. november 30. – Budaörsi Infó) Októbertől a budaörsi diabetológiai szakrendelés neuropátia-diagnosztikai és -ellátó centrumként is működik. A profilbővítést egy közel négymillió forint értékű eszközadomány tette lehetővé. Az ellátást a budaörsiek közfinanszírozott formában vehetik igénybe – tudatta a Budaörsi Infónak küldött tájékoztatójában a Budaörsi Egészségügyi Központ.

 

 

Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva és dr. Ábel Tatjána diabetológus főorvosok szakmai irányításával neuropátia-diagnosztikai tevékenység indult a budaörsi diabetológiai szakrendelés keretében októberben – áll a rendelő közleményében.

 

 

neuropatia2

 

A neuropátia-ellátást az ellátási területhez tartozó budaörsi és herceghalmi lakosok a közfinanszírozott diabetológiai szakrendelés keretében tudják igénybe venni.

Másoknak fizetős, hasonlóan több más a budaörsi  felemás hibrid rendszerben működtetett szakrendeléshez!

 

 


 

Rendelési idők

 

Dr. Ábel Tatjána – Csütörtök: 07:00 – 11:00  Beutalóköteles

Dr. Berkes Klára – Csütörtök: 15:00 – 19:00  Beutalóköteles

Dr. Oraveczné Dr. Kiss Éva – Hétfő: 07:00 – 12:00 Beutalóköteles

 

Időpontfoglalás a betegirányítóban: +36 23 445 480, +36 23 445 481

 


 

 

Érdemes időben érdeklődni a diabetológiai szakrendelés honlapján, mert ott találhatók naprakész információk!

Aktuálisan azt közlik, hogy dr. Ábel Tatjána és dr. Berkes Klára rendelése is elmarad 12.22-én és 12.29-én.

 

A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, viszont nagymértékben aluldiagnosztizált és alulkezelt állapot. Számos más okból kialakulhat, de leggyakoribb oka a diabetes.

 

Oraveczné Kiss Éva szerint a neuropátia korai felismerésével évente 3-4 ezer amputációt lehet megelőzni, a betegség előrehaladása pedig hatékony gyógyszerekkel megállítható. Az új centrumban a modern terápiás lehetőségekkel nemcsak a betegséget kezelik, hanem a fájdalmak csökkentésével, megszüntetésével a beteg életminőségét is javítani tudják.

A neurométerrel történő vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, a kezelés hatékonysága utánkövetéssel ellenőrizhető. A szűrővizsgálat teljesen biztonságos, és nem okoz fájdalmat. A tesztekhez az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszteket és a szenzoros neuropátia szűrésére szolgáló diagnosztikai készletet is kapott a rendelő a vizsgálóberendezés mellé.

 

 

neuropatia

 

Neuropátia számos okból alakulhat ki, de leggyakoribb oka a diabétesz. A magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, romlik az idegszövet anyagcseréje is. Ez kezdetben az idegburok, később az idegrost pusztulásához vezethet, ezért rendkívül fontos a szénhidrátanyagcsere-zavar rendezése, a vércukor beállítása.

A neuropátia súlyos következménnyel járhat, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Legrettegettebb szövődménye a diabéteszes láb, aminek következtében több ezer lábamputációt végeznek évente hazánkban. Érzékeny műszerekkel végzett rendszeres szűrésekkel ugyanakkor a betegség könnyen, már korai stádiumban felismerhető.

A neuropátia paradoxona, hogy az alapvető, védő érzőfunkciók károsodnak, és/vagy kóros fájdalomérzet jelenik meg. Ez a szenzoros (érzékszerveket érintő) idegkárosodás, amelyhez motoros (mozgásszerveket érintő) idegsérülés is társulhat. A betegség másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Az autonóm szó ebben az esetben azt jelenti, hogy az akaratunktól függetlenül működő idegeket érinti a betegség; károsodhat a szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek működése – írja közleményében a budaörsi szakrendelő.

 

Jelenleg több mint húsz felnőtteket ellátó neuropátia-centrum működik országszerte – a hálózat évente 6-8 ezer beteg szűrését teszi lehetővé –, ehhez csatlakozik a most elindított Pest Megyei Neuropathia Centrum Budaörsön. Ugyancsak most nyílt egy másik is Somogy megyében, Siófokon.

 

(Budaörsi Infó / Forrás: Sajtóközlemény – a cikkben szereplő képek a közlemény részei)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.