Új időszaki kiállítás nyílt a Jakob Bleyer Heimatmuseumban

(Budaörs, 2022. november 26. – Budaörsi Infó) 2022. november 25-én új időszaki kiállítás nyílt a  Jakob Bleyer Heimatmuseumban „Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság” – A „tűzéjszakától” az „autonómiáig” címmel.

 

 

A kiállítást Dr. dr. h.c. Franz Pahl, korábbi dél-tiroli parlamenti képviselő és a regionális tanács elnöke nyitotta meg Dr. Hubert Speckner udvari tanácsos, ezredes (Országos Honvédelmi Akadémia, Bécs), a bozeni kiállítás kurátora segítségével.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Univ.-Dr. Nelu Bradean-Ebinger, valamint fellépett a budaörsi Pro Musica kórus és a Lyra Dalkör.

 

 

heimat4

 

A kiállításról a Heimatmuseum közösségi oldalán olvashatunk:

A „Dél-Tirol konfliktus” gyökerei 1918 novemberére vezethetők vissza, amikor az első világháború után Olaszország annektálta Dél-Tirolt, illetve 1922-re, a fasiszták hatalomátvételére Olaszországban.

A Benito Mussolini vezette fasiszta kormány intézkedései, melyek Dél-Tirol „olaszosítását” és a kényszerített tömeges áttelepítések révén az olasz népesség többségbe kerülését célozták meg, súlyosan szorongatott helyzetbe hozták a német nyelvű dél-tiroli lakosságot.

A második világháborút követően Olaszország folytatta ezt a politikát, továbbra is tömegesen telepített át olaszokat, ami ahhoz vezetett, hogy 1956-ban megalakult a Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS), amely fel szerette volna hívni a világ figyelmét erre a helyzetre.

Kezdetben „civil ellenállás” formájában, 1961-től azonban robbantásos merényletekkel is, melyek célpontjai az olasz állam dél-tiroli hatalomátvételét jelző szimbólumai voltak.

A Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS) egykori, 1950-es/1960-as évekbeli dél-tiroli aktivistái évekig gyűjtötték a kiállítási darabokat az ellenállás éveiből – az úgynevezett „dél-tiroli bombaévekből”, melyek Bozenben, a „Tiroli Történelem Házában” Dél-Tirol ezen nehéz éveiről tudósítanak.

 

A budaörsi időszaki kiállítás Dél-Tirol ezen időszakába enged egy kis betekintést.

 

 

heimat5

 

heimat4

 

heimat2

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.