A méhek ugyanúgy szeretnek labdákkal játszani, mint az emberek és a kutyák

Akkor sem hagyták abba a játékot, amikor nem volt rá semmi okuk.

 

A poszméhek ugyanúgy szeretnek labdákkal játszani, mint az emberek és a kutyák, állapította meg a tanulmány. A kutatók most először figyelték meg, hogy a rovarok az élettelen tárgyakkal való interakciót a játék egy formájának tekintik. Ezzel bővül az egyre több bizonyíték arra, hogy a méhek elméje sokkal összetettebb, mint azt korábban gondoltuk.

Lars Chittka professzor és csapata által végzett kísérletsorozatban a poszméheknek fából készült labdákat kellett gurítaniuk. Azt találták, hogy a méhek, amikor elkezdtek interakcióba lépni a golyókkal, nem hagyták abba a gurítást, annak ellenére, hogy nem kaptak rá semmi ösztönzést.

A kutatók szerint a rovarok játékos oldalát tudták megfigyelni. Sőt, a fiatalabb méhekről kiderült, hogy gyakrabban élvezték a golyók gurítását, mint az idősebb méhek. Emellett a felnőtt hímek tovább gurították a golyókat, mint a felnőtt nőstények.

Egyfajta arénát is fabrikáltak, ahol 45 poszméhnek lehetőséget adtak arra, hogy vagy végigsétáljanak egy akadálytalan úton, hogy jutalomfalatot kapjanak, vagy végigsétáljanak a fagolyókkal ellátott területeken. A kutatók azt látták, hogy az egyes méhek a kísérlet során 117 alkalommal gurították a golyókat. Ez az ismétlődő viselkedés a kutatók szerint jutalmazó volt számukra.

Egy másik kísérletben 42 méhnek kínáltak utat két színes kamrához, amelyek közül az egyik kamrában fagolyók voltak. Később, amikor a golyókat kivették, a méhek azt mutatták, hogy azt a kamra színét részesítik előnyben, amelyikhez korábban a golyókat társították.

Ez kizárta azt a feltételezést, hogy a méhek a játékon kívül más céllal mozgatják a golyókat.

A kutatók a tanulmányban megállapították: “Azt találtuk, hogy a labdagurítás nem járult hozzá a közvetlen túlélési stratégiákhoz, hanem jutalmazó volt, formailag különbözött a funkcionális viselkedéstől, ismétlődött, de nem volt sztereotip, és stresszmentes körülmények között indult”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.