Csak engedéllyel gyűjthető tűzifa a magyarországi erdőkben

A magyarországi erdőkben csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni – olvasható a Fatáj online faipari és erdészeti szaklap hétfői összeállításában, amely az erdészetek tűzifagyűjtési előírásait gyűjtötte össze.

 

 

A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad gyűjtési engedélyeket. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos – olvasható a társaság honlapján, ahol a névre szóló engedély nyomtatványa is elérhető.

A Gemenc Zrt. vagyonkezelésébe tartozó területek a Szekszárd-Kalocsa vonaltól délre az országhatárig érnek a Duna mindkét partján. Itt az erdészek adják ki az engedélyt azokra a területekre, ahonnan levonultak a fakitermelők.

A Nefag Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-hez a monori, a pusztavacsi és a szolnoki erdészetek tartoznak. Az összeszedett fát az erdészek felügyeletével lehet elszállítani. A társaság honlapján olvashatók azok a területek, ahol gyűjteni lehet, és ugyancsak itt tették közzé a kerületvezető erdészek elérhetőségét.

A Nyírerdő Zrt. erdőiből szállítói levéllel lehet fát elvinni. A gyűjtés lehetősége korlátozott, csak annyit lehet összeszedni, amennyi a gyűjthető méretből található, és csak a társaság honlapján közzétett Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei erdőrészletekből – közölték.

A Zalaerdő Kft. adásvételi szerződéshez köti a gyűjtést, a szállítás időpontját is egyeztetni kell. A gyűjtésre alkalmas területekről a társaság erdészetei, a bánokszentgyörgyi, a lenti, a letenyei, a nagykanizsai és a zalaegerszegi erdészete tájékoztat.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.