Sütés-főzés kreatívan – Bögrés mákos sütemény áfonyával

(Budaörs, 2022. október 23. – Budaörsi Infó) A méltán híres bögrés mákos sütemény egy „hipp-hopp” recept. Kezdő háziasszonyok alap receptje.

 

 

Méricskélés nélkül roppant gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, nem igényel nagy előkészületet és a végén mindenki hálás lesz.

Úgy ahogy az életben, a konyhában is vannak szuper párosítások ilyen a mák és a citrom is.  Imádják és remekül kiegészítik egymást, ízük együtt intenzív és harmonikus. Bármilyen mákos sütibe remek a citromhéj. Kísérletezők narancshéjra is lecserélhetik. Én ebbe a sütibe a citrom mellé pici narancshéjat is teszek.

 

 

makossuti (1)

 

Hozzávalók:

 

1 bögre darált mák

1 bögre liszt

1 bögre tej

1 bögre cukor

50 ml olaj

2 db tojás

2 teáskanál sütőpor

1 db citrom reszelt héja

áfonya a tetejére

 

 

makossuti (6)

 

 

Elkészítés:

 

A tojást a cukorral egy nagyobb tálban habosra keverem, hozzáadom a tejet, az olajat, a reszelt citromhéjat és pici narancshéjat, végül a bögrékben kiadagolt hozzávalókat és a sütőport.

Az egészet jó alaposan összekeverem és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A tetejét megszórom áfonyával. Majd 185 fokra felmelegített sütőben, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.

(Fontos a fogpiszkáló próba, pláne ha gyümölcsök kerülnek bele, mert azok levet eresztenek és másként sül a süti)

 

 

makossuti (5)

 

Ezt a kitűnő alapreceptet kreatívan sokféle hozzávalóval lehet kombinálni vagy akár a mákot simán le lehet cserélni dióra vagy mandulára. Szerintem a bögrés mákos süti finom az áfonyán kívül még meggyel, a diós pedig durvára darabolt mindenféle magvakkal.

 

Megjegyzés: a receptet hosszabb idő volt leírni, mint a sütit elkészíteni.

 

Jó sütést!

Szilvi

 

 

makossuti (2)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.