Visszaesett a használt autók belföldi forgalma szeptemberben

Tavaly szeptemberhez képest visszaesett a használt autók belföldi forgalma az előző hónapban, de az év eleje óta nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a joautok.hu.

 

 

A Datahouse adatai alapján szeptemberben 68 586, míg egy éve 72 183 használt autó került új tulajdonoshoz Magyarországon. Előtte csak júliusban nem érte el a piac a tavalyi szintet, így az év első 9 hónapjának forgalma 612 100-ról 636 400-ra nőtt éves összevetésben. Ebben az időszakban a járművek 76 százaléka legalább 10 éves, 51 százalékuk alsó-közép kategóriás, illetve kisautó volt – írták.

A joautok.hu szerint a gazdasági helyzet romlása miatt csökken a kereslet, de az év első fele még jól alakult, így a használt autók belföldi piaca éves szinten néhány százalékkal felülmúlhatja a tavalyi 817 300 darabos rekordot. A visszaesést a negyedéves összesítések is igazolják, az első három hónapban ugyanis 217 ezer tulajdonosváltást jegyeztek be, majd 211 ezret, július elejétől szeptember végéig pedig már csak 208 ezret – tették hozzá.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a forint euróval szembeni gyengülése, és a nyugat-európai kínálat szűkülése miatt az import még inkább szűkül. Augusztusban és szeptemberben a behozatal a 10 ezres darabszámot se érte el, bár éves összesítésben a külföldről behozott járművek száma 98 ezerről 99 300-ra nőtt szeptember végéig.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.