Laborban növesztett agysejtek megtanították magukat videójátékot játszani

A tudósok szerint az agy képes volt külső forrásból származó információkat befogadni, feldolgozni és valós időben reagálni rájuk.

 

 

Kutatók egy laboratóriumban agysejtkultúrát tenyésztettek, és azt állítják, hogy megtanították azt a klasszikus „Pong” játék egy változatára – derül ki a BBC riportjából.

A Cortical Labs nevű biotechnológiai startup cég tudósai azt állítják, hogy ez az első bizonyított példa arra, hogy egy „mini agyat” megtanítanak célzott feladatok elvégzésére. A tudósok szerint az agy képes volt külső forrásból származó információkat befogadni, feldolgozni és valós időben reagálni rájuk.

A DishBrain névre keresztelt, 800 ezer agysejtből álló kultúráról van szó. A tudósok egéragyakból kivont embrionális sejteket, valamint őssejtekből kivont emberi sejteket helyeztek egy elektródasor tetejére, amelyet a játékhoz kapcsoltak.

Az idegsejtekhez küldött elektromos impulzusok meghatározták a labda helyzetét a játékban. A struktúra ezután a neuronoktól érkező jelek alapján felfelé és lefelé mozgatta az ütőt. Az agykultúra egy erős, következetes visszacsatolási jelet kapott, amely stimulációként hatott, amikor az ütő eltalálta a labdát, és egy véletlenszerű impulzust, amikor nem találta el.

A kutatók még mindig úgy vélik, hogy a kultúra túl primitív volt ahhoz, hogy tudatos legyen, azonban a valós idejű játék öt percén belül a nyilvánvaló tanulás jeleit mutatta, ami a kontroll körülmények között nem volt tapasztalható. Körülbelül 20 percnyi játékidő után a kultúra egyre jobb lett. A kutatók szerint a sejtek újraszerveződtek és tanultak.

 

Dr. Brett Kagan, a kutatásról szóló tanulmány vezető szerzője egy nyilatkozatban elmondta: „Olyan módon változtatták meg az aktivitásukat, ami nagyon is összhangban van azzal, hogy valóban dinamikus rendszerként viselkednek. Például a neuronok azon képessége, hogy a tapasztalatok hatására megváltoztatják és adaptálják aktivitásukat, az idő múlásával növekszik, ami összhangban van azzal, amit a sejtek tanulási ütemével látunk.”

A DishBrain további kutatásai során azt figyelnék meg, hogy a gyógyszerek és az alkohol hogyan befolyásolják a kultúra Pong-játékra való képességét, hogy jobban megértsék, vajon az emberi agy helyettesítőjének tekinthető-e. Kagan reméli, hogy a további kutatások ezen a területen segítenek majd az olyan betegségek gyógyítására szolgáló kezelések tesztelésében, mint az Alzheimer-kór.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.